Amerikanci žele Kinu imati na oku: SAD razmišlja o slanju više vojnika u Australiju

AMERIČKI glavni zapovjednik Pacifičkog zapovjedništva, admiral Robert Willard, u svojem govoru pred Capitol Hillom je kazao da Australci žele da SAD poveća svoja vojna djelovanja na njihovom području.

Ovaj australski poziv je dobro došao Amerikancima jer žele povećati nazočnost svojih vojnika u Australiji kako bi bolje bolje mogli kontrolirati Južno kinesko more koje je izvor mnogih svađa između Kine i drugih pacifičkih država.

Kina tvrdi da ima suverenitet na cijelom području Južno kineskog mora


Posljednjih godina Kina je razvijala svoju mornaricu, a tvrdi kako ima suverenitet na području cijelog Južno kineskog mora, s čime se mnoge druge države, uključujući i SAD, ne slažu. Američki ministar obrane Robert Gates je rekao kako je tim stručnjaka proučavao ideju da se američki vojnici izmjenjuju u postojećim australskim bazama, dok je nesklon ideju stvaranja novih baza na Pacifiku.

Diplomatski je odgovorio na pitanje žele li povećanjem vojnih trupa na tom području "držati Kinu na oku". "Ovdje se stvarno više radi o nastavku američke prisutnosti i građenju tih odnosa i više se radi o našim odnosima sa ostatkom Azije nego što se radi o Kini", kazao je Gates. SAD i Australija su bili na istoj strani u svim većim ratnim sukobima od 1. svjetskog rat. Australija ima najveći broj vojnika u Afganistanu od svih zemalja koje nisu članice NATO-a.

Pročitajte više