Amerikancima će biti oprošteno prijašnje posjedovanje trave, odlučio je Biden

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden promijenio je politiku SAD-a prema marihuani, pa će se počiniteljima oprostiti svi prijašnji savezni prekršaji posjedovanja te opojne droge.

"Postoje tisuće ljudi koji su bili osuđivani na saveznoj razini zbog posjedovanja marihuane i njima se zbog toga mogu uskratiti zaposlenje, smještaj ili prilike za obrazovanje. Moj čin će pomoći smanjiti kolateralne posljedice proizašle iz tih presuda", rekao je Biden.

On tim postupkom ispunjava predizborno obećanje i vjerojatno će zadovoljiti članove svoje lijevo orijentirane političke baze ususret izborima na sredini mandata u studenom na kojima će Bidenovi demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

Nitko ne bi trebao ići u zatvor zbog posjedovanja marihuane, smatra Biden

Američki predsjednik objavio je da je državnog tužitelja Merricka Garlanda zadužio za pripremu postupka kojim će oprost dobiti svi oni koji ispunjavaju uvjete. Biden je također pozvao guvernere saveznih država da slijede njegov primjer.

"Baš kao što nitko ne bi trebao biti u saveznom zatvoru zbog posjedovanja marihuane, nitko ne bi trebao biti ni u lokalnom ili državnom zatvoru zbog tog razloga", rekao je Biden.

"Previše života je upropašteno zbog našeg pristupa marihuani"

Kazao je i da je od saveznih dužnosnika zatražio da pripreme izmjene u saveznom zakonodavstvu prema kojem se trenutno marihuana uvrštava u istu kategoriju kao heroin i LSD.

"Konačno, čak i kad se mijenjaju savezna i državne regulacije o marihuani, važna ograničenja za krijumčarenje, reklamiranje i prodaju maloljetnicima bi trebala ostati na snazi. Previše života je upropašteno zbog našeg propalog pristupa marihuani. Vrijeme je da ispravimo te pogreške", poručio je Biden.

Pročitajte više

 

Pročitajte više