Amerikanka optužena da je špijunirala za Irak

BIVŠA američka novinarka i tajnica za odnose s javnošću u Kongresu optužena je u četvrtak da je špijunirala za iračku obavještajnu službu.

Susan Lindauer, 41, uhićena je u svom rodnom gradu Takoma Park u Marylandu pod optužbom da je od 1999. do 2002. više puta posjetila iračku misiju pri UN-u u New Yorku gdje se susretala s agentima iračke obavještajne službe te da je za svoje špijunske usluge primila 10.000 dolara.

Pored toga, tvrdi tužiteljstvo, ona je putovala u Bagdad 2002. gdje se susretala s agentima iračke obavještajne službe koja je navodno pomagala u izvođenju terorističkih napada uključujući i pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha tijekom Zaljevskog rata 1991.

Lindauer je optužena i da je pokušala utjecati na američku vanjsku politiku dostavivši početkom 2003. pismo jednom američkom vladinom dužnosniku u kojem je rekla da može kontaktirati kao i da je već kontaktirala s pripadnicima režima Saddama Husseina.

Lindauer, koja bi mogla dobiti 25 godina zatvora ukoliko bude osuđena, izjavila je tijekom uhićenja da je nedužna i da je samo proturatni aktivist. Ona je prethodno radila kao tajnica za odnose s javnošću za nekoliko zastupnika u američkom Kongresu.

U otkrivanju cijelog slučaja pomogao je agent FBI-aja koji se predstavljao kao libijski agent koji traži potporu za pokret otpora u Iraku. Lindauer je navodno na susretima s njim u lipnju i srpnju ove godine razgovaral o potrebi inozemne podrške otporu u Iraku.

Optužnica protiv Lindauerove dio je u slučaja protiv dvojice sinova bivšeg iračkog diplomata u New Yorku također optuženih za špijunažu.

Pročitajte više