Amnesty International upozorava EU na stanje ljudskih prava u Kini

DVA DANA pred početak summita kineskog predsjednika Hu Jintaoa s čelnicima Europske unije, udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) objavila je u utorak izviješće o raširenoj praksi kršenja ljudskih prava u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Amnesty International je EU uputio poziv da pitanje ljudskih prava svakako stavi na dnevni red summita s kineskim čelnicima.

Čelnici EU "moraju iskoristiti ovo prvo održavanje summita s kineskim predsjednikom Hu Jintaom da iznova razmotre svoje stajalište prema pitanju ljudskih prava u Kini", rekao je direktora ureda AI u Bruxellesu Dick Oosting.

AI traži da EU počne vršiti politički pritisak na Kinu kako bi se postigli konkretni pomaci na području ljudskih prava.

U svom izviješću udruga navodi da Kina prednjači u broju izvršenja smrtnih kazni, s 1.060 egzekucija zabilježenih 2002. godine. AI smatra da je taj broj i veći od službenog podatka. U zatvorima se, prema AI, i dalje primjenjuje mučenje, a sloboda izražavanja i informiranja i dalje se suzbijaju.

Amnesty upozorava na progon cyber disidenata, tibetanskih budističkih redovnika i redovnica, muslimana etničke skupine Uighur i pripadnika duhovnog pokreta Falung Gong.

Pročitajte više