Amnesty International upozorava na brutalnost francuske policije

Francuska policija primjenjuje "pretjeranu i katkada smrtonosnu sili" prema osobama arapskog i afričkog podrijetla bez straha od ozbiljnijih posljedica, upozorila je u srijedu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

U pismu dužnosnicima Europske unije(EU), Amnesty ističe da bi kršenje ljudskih prava u nekoj od zemalja članica EU trebalo brinuti cijelu regiju.

Izvješće naslovljeno "Francuska: Potraga za pravdom" navodi da bi morao postojati sustav odgovornosti u EU za kršenja ljudskih prava u bloku od 25 zemalja.

Navodeći primjere okrutnosti prema osobama arapskog i afričkog porijekla Amnesty upozorava da u Francuskoj postoji "obrazac nekažnjavanja" za policijske agente koji prekrše ovlasti.

Direktor Amnestyja u Bruxellesu Dick Oostig navodi da se takvi izgredi događaju i u drugim članicama EU, primjerice u Njemačkoj, Španjolskoj i Grčkoj.

"Takva se kršenja ljudskih prava protive temeljnim načelima EU", upozorava Oosting.

Kazao je kako bi predložena nova Agencija za temeljna ljudska prava u EU morala dobiti mandat da identificira slabosti u pravosudnim sustavima država članica i donosi mjere za suzbijanje takvih pojava.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više