Amnesty optužio SAD za neljudski tretman iračkih zarobljenika

ORGANIZACIJA za ljudska prava Amnesty International priopćila je u ponedjeljak da je sakupila dokaze koji ukazuju da su američke snage podvrgnule iračke zarobljenike "okrutnom, neljudskom i ponižavajućem" tretmanu, i time prekršile međunarodno pravo.

Izvješće Amnestyja objavljeno je uoči početka dvodnevne konferencije UN-a o ljudskim pravima koja se održava u Bagdadu. Konferencija će se fokusirati na kršenja ljudskih prava koja je počinio režim Sadama Huseina.

Amnesty je objavio da su stotinama iračkih zarobljenika, koji se nalaze u zatvorima i kampovima kojima upravljaju američke snage, uskraćena prava da vide svoje obitelji, odnosno da razgovaraju s odvjetnicima.

Među zarobljenicima se nalaze osobe osumnjičene za pljačku i ostale kriminalne djelatnosti, kao i visoki dužnosnici režima Sadama Huseina.

Iračani oslobođeni iz američkih kampova rekli su da su im ruke bile vezane plastičnim lisicama, te da im je prvog dana zatočeništva uskraćena voda i pristup toaletu.

Amnesty je priopćio da su njegovi izvjestitelji vidjeli zarobljenike vezanih ruku i mjesec dana nakon njihovog uhićenja.

Pročitajte više