Amnesty: U Falluji prekršena pravila ratovanja

PRAVILA ratovanja koja štite civile i ranjene borce prekršena su na obje strane u američkoj ofenzivi na irački grad Falluju, objavila je ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).

Navodeći primjere kršenja pravila ratovanja na obje strane, AI je zatražio istragu svih prekršaja i privođenje odgovornih pravdi.

Ne samo da američke i iračke snage nisu poduzele mjere potrebne kako bi se spriječilo da se civili zateknu u vatri, nego su i pobunjenici također zlorabili zastave za prekid vatre i pucali ne birajući mete, priopćeno je.

Tako su primjerice deseci civila, među kojima 20 iračkih liječnika i bolničara, poginuli kada je 9. studenoga pogođena klinika u Falluji. Nije poznato tko je ispalio projektil. Istoga dana poginuo je i jedan devetogodišnji dječak, a poginula je i jedna žena s tri kćeri kada im je kuća pogođena bombom.

Iako je većina civila napustila grad prije početka napada, deseci tisuća ostali su u teškim uvjetima. Falluja je imala oko 300.000 stanovnika.

Pročitajte više