Amnesty upozorava: Trumpova zabrana za muslimane mogla bi biti tek početak

Foto: Hina

IZ AMNESTYJA upozoravaju kako bi Trumpova zabrana za muslimane mogla biti tek početak za veću zabranu na imigraciju muslimana.

Grupa je izdala upozorenje i pozvala Veliku Britaniju da se bori protiv takve odluke i da napravi više po tom pitanju.

Trump je još u svojoj kampanji 2015. godine obećao kako će u potpunosti ukinuti mogućnost imigracije za muslimane u SAD, a kada je postao kandidatom republikanaca, tu je odluku malo ublažio tako što je rekao da će napraviti ekstremne provjere pri ulasku muslimana u SAD.

Amnesty strahuje kako će zabrana postati trajna

Iz Amnestyja strahuju kako bi zabrana ulaska koja je nedavno objavljena mogla postati trajna ili kako bi je mogle pratiti i neke druge zemlje.

Kate Allen, direktorica Amnestyja International u Velikoj Britaniji, je za Independent izjavila: "Ova zabrana je šokantna i užasna. Iako predsjednik Trump kaže kako se radi o privremenoj zabrani, bojimo se kako bi mogla postati trajna ili kako bi ju i druge zemlje mogle slijediti."

Navela je kako se nalazimo u najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata:

"U najgoroj smo izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata, a SAD zatvara svoja vrata. Moramo se zauzeti za vrijednosti koje podržavamo i stoga pozivamo našu vladu (Vladu Velike Britanije) da napravi sve u svojoj moći kako bi promijenila ovu politiku i suprotstavila joj se." 

Najava proširenja zabrane?


U nedjelju je šef osoblja Bijele Kuće izjavio kako bi se zabrana mogla proširiti i na neke druge zemlje. Rekao je kako je sadašnja zabrana određena prema podacima Obamine vlade, u kojoj su identificirali zemlje koje su najveće terorističke prijetnje: "Možemo navesti i druge zemlje sa sličnim problemima, poput Pakistana i sličnih. Možda bismo trebali proširiti zabranu," zaključio je.

U Pakistanu su oštro reagirali na ovu izjavu, te su iz pakistanske narodne stranke poručili kako je jasno da predsjednik Trump svojom zabranom ne cilja teroriste nego muslimane.

Donald Trump pak tvrdi kako njegova zabrana nije usmjerena ka muslimanima nego ka teroristima: "Ovo nije zabrana za muslimane kao što mediji lažno izvještavaju. Ovdje se ne radi o vjeri. Radi se o teroru i tome da našu zemlju napravimo sigurnom.

Pročitajte više