Ampule s virusom svinjske gripe eksplodirale u vlaku u Švicarskoj

PANIKA se proširila kad su jučer u vagonu jednog međugradskog vlaka na zapadu Švicarske eksplodirale ampule u kojoj su tehničari prenosili virus svinjske gripe.

Nezgoda se dogodila u vlaku koji je vozio na relaciji Zürich-Ženeva. Ampule je, po nalogu Saveznog ureda za zdravstvo, prenosio tehničar Nacionalnog centra za gripu u Ženevi. Tehničar je nosio sa sobom osam ampula, u šest od njih je bio virus svinjske gripe, a ampule su bile na putu u Ženevu kako bi se razvio test za prepoznavanjem gripe.

Greška pri pakiranju

Ampule su bile hermetički zapakirane u trostrukom pakiranju, a hladio ih je suhi led. Ipak, netko je pogriješio pri pakiranju suhog leda, pa se stvorio pritisak.

U 18,39 jučer, netom prije nego što je vlak stigao na kolodvor u gradu Freiburgu, ampule su zbog nakupljenog pritiska eksplodirale, pri čemu je jedna putnica lakše ozlijeđena. 

Tehničar je odmah počeo sakupljati komadiće ampula i obavijestio je osoblje vlaka. Policija je uskoro zaustavila vlak u blizini kolodvora u Lausanne. Svi putnici u vlaku, njih 61, tada su ipak odahnuli, jer je policija svima rekla kako se ne radi o varijanti virusa opasnoj za ljude.

Panika raste

To je potvrdio i virolog iz Ženeve, koji je trebao dobiti ampule. Traumatizirani putnici nastavili su svoju vožnju vlakom u 20 sati i 30 minuta.

Ipak, zabrinutost zbog opasnog virusa sve je jača. Svjetska zdravstvena organizacija danas je objavila kako se širenje virusa svinjske gripe više ne može zaustaviti. Organizacija je podigla razinu opasnosti s tri na četiri, a ta razina označava stadij u kojemu se virus prenosi s čovjeka na čovjeka i samo je dva koraka do potpune pandemije.

F.M.
Foto: Bild

Pročitajte više