Analitičar: Na Bliskom istoku nisu problem terorističke skupine, već Netanyahu

Foto: EPA

Vanjskopolitički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević komentirao je za HRT situaciju na Bliskom istoku rekavši kako je glavni problem rat u Gazi.

Proiranske skupine koje djeluju na teritoriju Iraka najavile su da će odgoditi svoje djelovanje protiv američkih ciljeva, ali na Hute američki napadi na Jemen nisu djelovali.

"Amerikancima je stalo do toga da ne dođe do eskalacije"

"Ključni problem je rat u Gazi i dok se tamo ratne operacije ne prekinu, prave deeskalacije sukoba neće biti", rekao je Kovačević.

Smatra kako je Amerikancima stalo do toga da ne dođe do eskalacije sukoba jer ova regija više nije predmet američkih interesa, no govori kako je ona i dalje predmet intenzivnog nadmetanja velikih sila.

Dodaje kako Izrael nastoji na svaki način provocirati rat SAD-a i Irana.

"Trenutno na Bliskom istoku nisu glavni problem terorističke i islamističke skupine, već je glavni problem Benjamin Netanyahu. On svojim neposluhom otežava poziciju Joea Bidena i njegove administracije pred izbore", istaknuo je Kovačević. 

"EU nije uvjerljiv subjekt međunarodnih odnosa"

Što se tiče problema u Crvenom moru, Europska unija nije sposobna globalno projicirati svoju moć, smatra Kovačević. Dodaje kako Unija nije sposobna ni preventivno djelovati kako bi se izbjegli sukobi na europskom tlu.

"EU nije uvjerljiv subjekt međunarodnih odnosa", kazao je.

Pročitajte više