Analitičar: Narodne obveznice su značajne za povećanje financijske pismenosti

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

PRILIKU za ulaganje u državne obveznice danas imaju institucionalni ulagači, nakon što je preko 43.000 građana u njih uložilo više od milijardu i 300 milijuna eura.

Ministar financija Marko Primorac očekuje dobar interes mirovinskih fondova i osiguravajućih društava. U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog su o tome hoće li državne obveznice privući institucionalne ulagače govorili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Hrvoje Bujanović, financijski analitičar Neven Vidaković i Silvija Ravlić Varga iz PBZ Croatia osiguranje obveznog mirovinskog fonda.

Državni tajnik: Proširili smo bazu investitora

"Radi se o uobičajenom pozivu kvalificiranih institucionalnih ulagatelja, u ovom slučaju mirovinskih fondova, dobrovoljnih i obveznih, kao i drugih financijskih institucija, poput osiguravajućih društava, Fonda za razgradnju nuklearne elektrane Krško, kreditnih institucija.

Znači financijski i institucionalni ulagatelji. Uz milijardu i 300 milijuna eura koje su građani već uložili, predviđeno je daljnjih 550 milijuna eura. Znači do milijardu i 850 milijuna eura, ali prihvatit će se svi upisi. Ideje je da ova široka baza domaćih investitora, u ovom slučaju fizičkih osoba, bude i pozdravljena.

Ovo je zaista jedan dobar uspjeh. Proširili smo bazu investitora. Bitno je da i građani sudjeluju u ovako dobrim projektima", rekao je Bujanović u emisiji U mreži Prvog.

"Narodne obveznice su značajne u smislu povećanja financijske pismenosti"

"Ovo je jedna značajna stvar u smislu povećanja financijske pismenosti. Svi oni koji su upisali, posebno ako su upisali više od 10.000 eura, sad bi trebali za šest mjeseci ili godinu dana napraviti i sljedeći korak, a to je da jedan mali dio toga prodaju, a to je npr. 500 eura, pa da nakon šest mjeseci opet kupe još 500 eura.

Da jednostavno naprave tu transakciju. Sad su nešto upisali i to je bilo odlično. Narod je vidio što je to, kako funkcionira i sad treba razvijati sekundarno tržište. Život s novcem nije više samo 'primi plaću, plati račune, oroči novac u banci ili, ako si financijski stabilan, uloži u nekretninu'.

Novac sve više i više postaje nešto o čemu se moramo brinuti cijeli život i treba se upoznavati s raznim investicijama i biti svjestan potencijalnih rizika. Ponuđena kamata je fantastična. Obveznice kao vrijednosni papir se kreću obrnuto od kamatne stope, odnosno stope prinosa.

To znači da kako kamatna stopa raste tako pada cijena obveznica, kao i suprotno. Tu sad ima i druge matematike, ovisno o ročnosti, o kamatnoj stopi... Ali ukoliko tržište savršeno funkcionira, ovi bi instrumenti trebali nekih par mjeseci izgubiti na vrijednosti. Ali to ne znači da će se to nužno dogoditi. Jer da bi nešto palo, netko mora prodati", rekao je financijski analitičar Vidaković.

Mirovinski fondovi zainteresirani za državne obveznice

U mirovinskim fondovima su zainteresirani za državne obveznice. Ravlić Varga kaže da smatraju da je ovo izdanje narodnih obveznica jako dobro i da podržavaju taj projekt.

"Radi se o novom i kvalitetnom proizvodu koji je potreban na tržištu. Namjeravamo upisati. Ono što je specifično za ovo izdanje obveznice je da je primarno usmjerena na građanstvo", kazala je Ravlić Varga. 

Državni tajnik Bujanović se složio kako je riječ o dobrom projektu i naglasio kako je u državne obveznice uložilo više od 40.000 građana, što je 1.1 posto svih građana u Hrvatskoj i blizu tri posto zaposlenih.

"Ovo je 3.25 posto kamatna stopa koja je minimalna, ona će biti danas postavljena u okviru drugog kruga gdje će institucionalni investitori sudjelovati. Tu će opet pokazati veliku potražnju i tijekom dana će se postaviti konačna cijena koja će rezultirati konačnom kamatnom stopom. Novac od obveznica koristit će se za refinanciranje postojećih obaveza", rekao je Bujanović.

 

 

 

 

Pročitajte više