Analitičar: Netanyahu je zaigrao krajnje rizičnu igru

Foto: N1

Bivši veleposlanik u Rusiji  i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević komentirao je za N1 napad Irana na Izrael i mogući daljnji razvoj događaja.

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u Siriji. Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

"Netanyahu ima jasan cilj"

“Netanyahu je zaigrao krajnje rizičnu igru”, tvrdi Kovačević. “On je postupcima u Gazi doveo odnose s glavnim saveznikom do usijanja, a u javnom mnijenju ostalih država saveznica Izraela je izazvao velike dvojbe. Eliminacija Hamasa ne podrazumijeva masovne masakre civilnog stanovništva čemu je Izrael pribjegao bez ustezanja”, dodao je.

"Netanyahuov cilj je jasan, izazvati sukob SAD-a s Iranom. Zašto? Ponajprije da bi i sam dalje ostao na vlasti, ali postoji i jedan dugoročni interes Izraela koji nije vezan samo uz Netanyahua. Izrael opravdano Iran percipira kao glavnu prijetnju svojoj sigurnosti. Postojanje prijetnji može biti i poziv na intenziviranje diplomatskog dijaloga i poduzimanja niza koraka za smanjivanje eskalacije. Netanyahu se opredijelio za povećavanje eskalacije i doveo je situaciju do toga da mu iz Amerike otvoreno poručuju da neće sudjelovati u njegovim avanturama protiv Irana”, objasnio je.

“Mogućnost za rat je neprestano otvorena”

Iako je mogućnost za rat neprestano otvorena, Kovačević ističe kako Iran ipak razumije da bi od rata najveću štetu imao upravo Iran, neovisno o krajnjem ishodu.

Postavlja se pitanje i što će u budućnosti biti s Gazom.

“Netanyahu ni ne pomišlja na two-state solution. On je predložio intenziviranje okupacijskog režima, što je suprotno načelu dviju država”, kaže Kovačević.

“Ako međunarodno pravo još uvijek može biti bilo kakvo uporište, to je jedino rješenje, ali to bi podrazumijevalo niz bolnih odluka, ponajprije za Izrael”, dodao je.

Pročitajte više