Konzultant o Agrokoru: Vatromet je tek počeo

Screenshot HRT

SUMNJIVE okolnosti u Agrokoru komentirao je politički konzultant Marko Rakar.

>> Ramljak potvrdio: Agrokor će biti raskomadan, prodavat će tvrtke kako bi platio dugove

>> AGROKOR OBJAVIO: "Dužni smo 40 milijardi kuna, ali to nije sve"


"Ima puno razloga za rast duga. Jedan od razloga je da sve te kompanije nisu bile konsolidirane. Još jedan od mogućih razloga za dug Agrokora je krivo knjiženje. Jednostavno nisu uvrštene neke kompanije. Neke obveze se nisu knjižile, dokumentacija se nalazila u Agrokoru ili povezanim tvrtkama, ali nije bila knjižena te ono što se dalo iščitati iz jučerašnjih Ramljakovih izjava, postoji cijeli spektar odnosa između dobavljača i samog Agrokora. Dobavljači su financirali Agrokor kroz kvazifinancijske aranžmane", rekao je Rakar u emisiji Hrvatska Uživo na HRT-u.

Moguća kaznena odgovornost

Dodao je da je moguće pronaći kaznenu odgovornost u slučaju Agrokora, u slučaju da se radi o fiktivnim poslovima, jer je jedan dio financiranja proizašao iz mjenica koje nisu bile izdane na temelju stvarno obavljenog posla.

Rekao je i kako se prije objave moglo znati što se događa s Agrokorom.

"Ramljak je ekonomist koji se bavi financijama profesionalno i bavio se time u prosincu, normalno da se znalo više u financijskim krugovima prije nego što je nužno došlo do politike, sigurno su znali da je izložen do neke mjere. Sigurno je da je interes Agrokora bio sakriti te informacije od javnosti. Sad je balon eksplodirao i sve je izašlo na vidjelo", rekao je Rakar.

"Svima mora biti jasno da u Agrokoru rade najinteligentniji i najškolovaniji financijaši. Jednostavno unutar pravosudnog sustava ne postoji ekvivalent stručnjaka koji su u stanju pročitati što se sve tamo događalo", dodao je.

Steže se obruč

"S obzirom na ukupnu količinu novca, interes je sviju da Agrokor u nekoj formi opstane. Ne postoji značajni rizik od daljnjeg urušavanja. Ramljak će vjerojatno osigurati financiranje za sezonu. Priča će se stabilizirati. Što se tiče prelijevanja u političku sferu, priča nije gotova i jako će se puno pričati tko je odgovoran. Tu se radi i o odgovornosti HANFA-e, HNB-a i drugih institucija", kaže Rakar

Također smatra da se počinje stezati obruč oko odgovornih za situaciju u Agrokoru.

"Sasvim sigurno da jest. Intencija DORH-a je istražiti jesu li upravljačke strukture neodgovorno upravljale. Dalo se naslutiti kroz izjave da se smatra da je bilo otvorenog kriminala, cijeli biznis s mjenicama je krajnje problematičan, a moguće je da je bilo fizičkog izvlačenja imovine, novca i strojeva", rekao je.

"Vatromet je tek počeo", dodao je Rakar.

Pročitajte više