Analitičar o novim mjerama vlade: Smanjenje PDV-a neće bitno utjecati na cijene

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

VLADINE mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata, objavljene su danas.

Limitiraju se cijene energenata, smanjuje se PDV na hranu

Paketom mjera će se limitirati rast cijena električne energije na 9.6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike...

>>VIDEO Ovo su mjere: Smanjit će se rast cijena plina i struje, ali i PDV na hranu

Smanjuje se i PDV na hranu s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Ova smanjenja PDV-a su trajna, osim smanjenja plina na 5 posto, koje je doneseno s rokom od godinu dana, potvrdio je potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je također bio na predstavljanju. Uz njega i Plenkovića ondje su bili još ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Novotny: Smjer je dobar, ali...

Za komentar smo zamolili analitičara Damira Novotnyja.

"Prvi komentar je takav da je sve bolje nego kako je trenutno. Naravno da je onda dobro. Smjer je dobar. Osobito transferi prema kućanstvima da se pomogne onima s nižim dohodcima. Ali poduzetnicima, onima orijentiranim na plin, to snižavanje cijena plina neće bitno popraviti položaj jer su se cijene utrostručile", govori Novotny.

"Općenito, tu će biti problem s onima koji su se orijentirali na energent plina, koji je nekoć bio jeftiniji. Sad taj porast nije formiran tržištem kao takvim, već geopolitičkim razlozima, u Srbiji je cijena plina i dalje niska. Ovo je odraz napetosti između Rusije i Europe. Vidimo da je korisno imati alternativni izvor, poput LNG terminala, protiv kojeg su određene grupacije prosvjedovale", dodao je.

"Mjere će, dakle, dati predah, ali neće trajno riješiti problem niti se taj problem može riješiti fiskalnim politikama. Vlada se mora usmjeriti na redefiniranje energetske strategije i domaću proizvodnju nafte i plina. Hrvatska ima plin, prije 20, 30 godina je proizvodila plina za 80 posto svojih potreba. Ali zanemarivala su se daljnja istraživanja, nije se ulagalo i sad plaćamo tu cijenu", kaže.

"Smanjenje PDV-a na hranu neće bitno utjecati na cijene"

Pitamo ga oko snižavanja PDV-a na hranu.

"Porast cijena hrane spada u domaću inflaciju, za razliku od cijena energenata, što je inflacija koju smo uvezli. Slab je bio urod osnovnih poljoprivrednih proizvoda, možda ove godine bude višak. Inače, u Hrvatskoj cijene nisu homogene. Niže su u Slavoniji nego u Zagrebu ili u Dalmaciji. U Osijeku su proizvodi tri puta jeftiniji nego u Dubrovniku. Hrvatska je tu fenomen sama po sebi. I to smanjenje PDV-a u određenim dijelovima neće bitno utjecati na cijene", konstatirao je.

"Neki proizvodi ionako trenutno imaju niske cijene. Svinjsko meso je najjeftinije u hrvatskoj povijesti. Neće to bitno poboljšati položaj kućanstava", dodaje.

Zaključuje da je smjer dobar. "Ali hoćemo li imati bitan učinak? U to sumnjam. Inflacija se formira prema ponudi i potražnji i ako na strani potražnje bude veća količina novca, cijene jednostavno rastu", objasnio je Novotny.

Pročitajte više