Analitičar: Plenkovića sustiže afera Agrokor

Foto: Index

Politički analitičar Ivan Rimac komentirao je za N1 političke aktualnosti, uključujući i superizbornu godinu koja je pred nama.

Rimac napominje da je problem s parlamentarnim izborima što oni iz perspektive vladajuće stranke ovise o rezultatu onih za Europski parlament, čiji je datum održavanja u Hrvatskoj fiksiran za 9. lipnja.

“Na europskim izborima Andrej Plenković nije imao uspjeha otkad je na vlasti. U prvom redu zbog svoje bahatosti i samouvjerenosti kako je dovoljno da on predloži nekog kandidata pa da ga glasači odmah prihvate”, istaknuo je Rimac.

"Spasilačka opcija"

On upozorava na opasnu situaciju po HDZ ako i ovoga puta ne ostvari dobar rezultat na europskim izborima.

“Ako europski izbori budu prije parlamentarnih, moguća je situacija da HDZ mora sanirati štetu i popravljati imidž nakon izgubljenih izbora, što je za njih vrlo opasna situacija. Takvo što si HDZ najvjerojatnije ne želi dopustiti. Spasilačka opcija eventualno bi bila da izbore odgode za jesen ili da ih raspišu usred ljeta”, kazao je Rimac.

Forsiranje rokova prije europskih izbora, dodaje, HDZ-u je dobrodošlo sve dok suvereno vlada parlamentarnom većinom. Međutim, kaže Rimac, HDZ-u se nakupilo već puno problema.

“Imaju problem “Lex AP” i problem sa sindikatima i obećanjem o povećanju plaća sukladno realnoj inflaciji, a ne statističkim indeksima inflacije. Tu su i afere koje se nadovezuju jedna na drugu”, kaže.

"Plenkovića sustiže afera Agrokor"

Rimac napominje da ono što Plenkovića sustiže, a nije još buknulo u pravom smislu, jest afera Agrokor.

“Ivica Todorić se probudio, ima nekoliko uspjeha što se tiče sudskih procesa. To bi moglo HDZ-u znatno pogoršati situaciju. Na svim frontovima HDZ je u problemima. Njihova strategija da pričaju samo o svojim uspjesima u mandatu sve više se utapa u aferama pa praktički izlaze na izbore bez prave kampanje.

U toj situaciji HDZ može raspisati izbore odmah pa što bude, da afere idu dalje pa da mediji moraju odlučivati hoće li pisati o aferama ili o kampanji. Mediji bi vjerojatno nastavili pisati o aferama, a kampanja će sama po sebi biti vrlo nezanimljiva”, kazao je Rimac.

Pročitajte više