Analitičar: Putin bi uskoro mogao napraviti ozbiljnu grešku i izazvati revoluciju

Foto: EPA

ZADNJIH se tjedana sve više govori o Putinovim planovima za rusku proslavu Dana pobjede koja se održava u ponedjeljak, 9. svibnja. Ukrajina tvrdi da će ruski predsjednik iskoristiti taj dan kako bi objavio masovnu mobilizaciju.

Kamil Galeev, analitičar i stručnjak za Rusiju, smatra da bi Putin doista mogao napraviti taj korak, što bi zapravo bila velika pogreška koja bi mogla za njega imati dalekosežne posljedice.

"To će vjerojatno biti velika pogreška"

"Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, procijenio bih da je vjerojatnost da objavi masovnu mobilizaciju 9. svibnja nekih 20 posto. On može povisiti uloge, uglavnom zbog PR efekta i jačanja legitimiteta, no to će vjerojatno biti velika pogreška", rekao je Galeev, a prenosi Sky News.

"Putin može proglasiti masovnu mobilizaciju, ali će ona onda biti provedena u situaciji gdje gotovo nema infrastrukture, nikakvih organizacijskih kapaciteta za takvu mobilizaciju i unutar vojne doktrine koja zapravo isključuje mogućnost takve vrste mobilizacije", dodao je.

"Regruti znaju da će ih poslati u Ukrajinu gdje će vjerojatno poginuti"

"U slučaju potpune mobilizacije, imat ćemo vojarne i prostore za obuku koji su prenatrpani ogromnim brojem slabo motiviranih novaka. Ti regruti znaju da će ih poslati u Ukrajinu gdje će vjerojatno poginuti. To je revolucionarna situacija", kazao je Galeev.

"Smatram da je trenutna vjerojatnost uspješne masovne pobune u Rusiji blizu nule. Međutim, u slučaju masovne mobilizacije, ta će vjerojatnost skočiti u nebesa. Imat ćete tone naoružanih ljudi s neposrednim vlastitim interesom za svrgavanje režima", dodao je.

Pročitajte više