Analitičar: Iznenađuje snaga ruskog napada preko granice. Dva su razloga za to

Foto: Profimedia

Vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell objavio je svoju analizu nove ruske prekogranične ofenzive na sjeveroistoku Ukrajine, koja je dovela do evakuacije više od 2500 ljudi. Iako ga, navodi analitičar, mnogi opisuju kao iznenadni napad, činjenica je da je Ukrajina mjesecima upozoravala na potencijalnu ofenzivu upravo u Harkivskoj oblasti. Ono što jest iznenađujuće je snaga i koordinacija ofenzive.

"Nije to, dakle, bilo potpuno iznenađenje. No, činjenica je da se ne radi o manjem napadu. Bio je snažan i dobro koordiniran između više rodova vojske", ustvrdio je Bell.

"Rusi su koristili svoje ratno zrakoplovstvo, koje je bacalo klizne bombe. Koristili su topništvo, višecijevne bacače raketa te u konačnici pješaštvo", rekao je analitičar, koji dodaje kako je napad očito osmišljen kako bi se testirala ukrajinska obrana. Posljedica je novo rusko napredovanje, dodaje.

Bell navodi da ruske snage u tom području imaju između 30.000 i 50.000 vojnika. Pokušao je dati odgovor i na pitanje zašto je Rusija otvorila novu frontu na bojišnici dugoj oko 1000 kilometara.

"Dva su razloga za novu ofenzivu"

Kaže da je to pitanje na koje samo ruski predsjednik Putin može sa sigurnošću odgovoriti, ali vjeruje da postoje dva vjerojatna razloga za posljednji ruski napad.

Prvo, ruski pogranični grad Belgorod logističko je središte za ruske vojne aktivnosti i redovito ga gađa topništvo s ukrajinskog teritorija. Rusija je, podsjetimo, i danas objavila da je Ukrajina sinoć gađala Belgorod, ubivši jednog čovjeka i ranivši drugog u napadu dronom.

Predsjednik Putin je dugo obećavao stvoriti tampon-zonu kako bi potisnuo ukrajinske snage izvan dometa topništva, što bi ograničilo napade na ovaj pogranični grad, kaže analitičar.

Drugo, iako većina analitičara vjeruje da bi se Rusija namučila u pokušaju osvajanja milijunskog Harkiva, novi napad ipak prisiljava Ukrajinu da svoje ograničene resurse raširi po fronti, ostavljajući je ranjivijom na daljnje napade, pojašnjava analitičar.

Pročitajte više