Analitičar za Index: Skeptičan sam prema ovim rezultatima, Možemo i Rijeke će rasti

Foto: Pixsell

Trenutne rezultate izbora za Index je komentirao politolog Višeslav Raos.

“Ono što znamo za početak je da je Zoran Milanović mobilizirao SDP, ali i čini se da je i potaknuo dio HDZ-ovaca koji su vodili kampanju na tome da će se suprotstaviti ideji da on bude mandatar te su se vodili tragom onoga što je kazao Ustavni sud. Što se tiče ovih rezultata, treba biti skeptičan. Ako gledamo Prvu izbornu jedinicu, ali samo Zagreb, za sada je obrađeno tek četiri posto glasova", navodi analitičar.

"Tu će Možemo sigurno rasti, a i Rijeke pravde će dobiti još koji mandat. Međutim, ako stvari ostanu više-manje ovakve, moguće je da HDZ-u uopće neće trebati Domovinski pokret i to bi bio idealan scenarij za HDZ jer bi s dijasporom mogli doći do 78 mandata", rekao nam je Raos.

"Ako gledamo šestu izbornu jedinicu, obrađeno je oko sedam posto glasova, a s druge strane su obrađeni glasovi iz Samobora i Svete Nedelje što objašnjava zašto je Fokus toliko skočio i još ne znamo kakav će biti njegov rezultat na kraju, a mogli bi osvojiti još koji mandat. Oni su istaknuli da ne bi išli zajedno s HDZ-om", dodaje.

"Stvari neće biti jasne do samog kraja"

"Druga izborna jedinica je isto zanimljiva ako se gleda samo Zagreb. Tu je obrađeno već 19 posto glasova i vjerojatno neće biti još tolikih pomaka, ali na razini cijele Hrvatske mi još ne znamo kako će se stvari odvijati", rekao nam je Raos.

"Kada budu obrađene dvije trećine glasova, moći ćemo nešto više reći. No situacija je takva da do samog kraja stvari ne budu u potpunosti jasne.
Ako pogledamo inozemstvo, čini se da HDZ uzima tri mandata. Ključna je BiH, a tamo je obrađeno tek šest od 39 biračkih mjesta. Relevantna je i Njemačka. Sve ostalo je relativno mali broj birača", ustvrdio je.

"Kod nacionalnih manjina nema velikih iznenađenja, osim da bi Hodžić mogao uzeti mandat koji je ranije imala Emina Ljekaj pa bi Bošnjaci imali svoj mandat. To će biti interesantno s obzirom na to da je Hodžić dosta glasan oko kritike politike Zagreba prema BiH”, kazao nam je Raos. 

Pročitajte više