Analitičari: Microsoft se zaletio, Skype ne vrijedi 8,5 milijardi dolara



MICROSOFTOVA odluka da za 8,5 milijardi dolara kupi Skype užasno je loš financijski potez, gotovo jednoglasno složili su se američki analitičari. Mnogi su, prenosi Reuters, ostali začuđeni kad su čuli da je softverski gigant za gubitašku kompaniju platio duplo više od cijene koja bi bila postignuta da je ponuđena na otvorenom tržištu.

"Volio bih da to nisu učinili", kaže Whitney Tilson, osnivač firme T2 Partners LLC, koja je vlasnik dionica Microsofta. "Svi koji znam koriste Skype. I nije mi krivo što je Microsoft postao vlasnik te firme. Ali vjerojatno su je platili previše", kaže Tilson, koji se tijekom dana nije upuštao u trgovinu Microsoftovim dionicama, već je odlučio pričekati rasplet situacije.

Microsoft nije poznat po dobrim akvizicijama

Bila je to vjerojatno mudra odluka, s obzirom da su dionice Microsofta danas pale za 1,4 posto i završile na istoj razini na kojoj su bile prije 10 godina. To možda i najbolje pokazuje zbog čega se Microsoft odlučio na ovu enormnu akviziciju: iako je tvrtka koju je osnovao Bill Gates i dalje najveća softverska kompanija na svijetu, dionice Microsofta već godinama stagniraju.

No, istovremeno treba imati na umu i da se Microsoftove velike investicije rijetko kada isplate. Zadnji put je približnu količinu novca Microsoft istresao 2007. godine, kada su odlučili kupiti firmu za online oglašavanje aQuantive za 6 milijardi dolara. Bio je to potpuni financijski promašaj.

Šef Microsofta računa već prvu godinu zarađivati na Skypeu

"Morat će dioničarima objasniti kako su došli do cijene od 8,5 milijardi i na koji način planiraju da će im se to isplatiti. Moramo vidjeti put prema profitu. Ovo podsjeća na razdoblje 1999. ili 2000. godine, kada se vrijednost kompanija procjenjivala odoka", ogorčen je Kim Caughey Forrest, analitičar u Fort Pitt kapital grupi, koja također posjeduje Microsoftove dionice.

Naime, Skype je prošle godine uprihodovao 860 milijuna dolara, što znači da su godinu završili sa 7 milijuna dolara gubitka, iako im je korisnička baza porasla za gotovo 40 posto, na 145 milijuna ljudi. Usprkos tome, direktor Microsofta Steve Ballmer očekuje da će već u prvoj godini na Skypeu ostvariti zaradu. Ballmer je uvjeren da će akvizicija Skypea povećati prodaju ostalih Microsoftovih proizvoda poput Xboxa, Kinecta i Officea.

Pročitajte više