Analitičari: Nezaposlenost do kraja godine 17 posto

ANALITIČARI Privredne banke Zagreb očekuju da će hrvatski bruto domaći proizvod imati godišnji pad od oko 5,5 posto, a nezaposlenost će narasti na visokih 17 posto.

U PBZ-u ističu da je u gospodarski nešto boljem trećem tromjesečju, usred turističke sezone, povećan broj nezaposlenih, što nije zabilježeno od 2000. godine. Kako četvrti kvartal donosi jači pad ekonomske aktivnosti i time nastavak rasta nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti bi se do kraja godine mogla približiti 17 posto, i to po prvi put unazad gotovo tri godine. I dalje su najpogođeniji sektori prerađivačka industrija i građevinarstvo, prenosi Bankamagazin.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u drugom kvartalu porasla samo državna potrošnja, dok su sve ostale kategorije potrošnje duboko potonule. Pad osobne potrošnje za 9,4 posto, ocjenjuju iz PBZ-a, sukladan je nepovoljnim kretanjima na tržištu rada, korekciji plaća u privatnom i dijelu javnog sektora te znatnog usporavanja potrošačkog kreditiranja.

Državna potrošnja jedina raste

Za razliku od osobne, državna je potrošnja zadržala pozitivnu stopu rasta. analitičari ocjenjuju da su tome prvenstveno doprinijeli prvi rebalans proračuna iz ožujka kojim su plaće proračunskih korisnika smanjene za šest posto.

S obzirom na ipak dijelom obuzdanu državnu potrošnju kroz još dva proračunska rebalansa, u PBZ-u očekuju da bi prema kraju godine i ona mogla zabilježiti blagi pad.

Analitičari se pritom pitaju nije li za činjenicu da je ove godine država jedini generator rasta ipak privatni sektor platio previsoku cijenu, suočivši se s visokom nelikvidnošću, rastućim kamatnim stopama i ograničenim pristupom kreditima.

Pročitajte više