Analiza: Evo kako HDZ može do 76 potpisa

Ilustracija: Index

"HDZ ima dovoljnu većinu u Saboru i rekonstruirat ćemo Vladu", rekao je danas vrlo jasno glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević. Nešto slično najavljivao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko govoreći da imaju dovoljnu ruku za opoziv premijera, a tako i za novu Vladu.   

Analiza Indexa pokazala je kako je to jedino moguće ako HDZ napravi ono što se najavljuje od završetka posljednjih izbora. Izazove razdor u MOST-u jer im tri odbjegla zastupnika od Petrova ne garantiraju potrebnu većinu ili da se netko neočekivano iz redova protivnika nađe u njihovim redovima. 

HDZ bi prema analizi trebao tako pridobiti sve neodlučne, a njih je sedam, te dobiti još nekog iz protivničkih redova. No, krenimo redom.

HDZ ima 68 sigurnih ruku

HDZ za sada ima sigurnih 68 ruku. Naime, tu je 49 mandata HDZ-a, uz tri mandata HSP-a AS uz dodatak kako je Pero Ćorić danas izjavio kako u novom preslagivanju ne žele vidjeti SDSS i Milorada Pupovca, gotovo isto mišljenje ima i HRAST-ov Ladislav Ilčić. HDZ ima još dvije sigurne ruke i to one BUZ-a i HDS-a.  Za pretpostaviti je da će danas odmetnuti zastupnici Mosta Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić biti za prijedlog HDZ-a koji ide prema novom premijeru.

Krešimir Beljak prekinuo je ugovor s tzv. "Domoljubnom koalicijom", no on i njegova dva saborska zastupnika HSS-a javno su rekli kako će ići na sve kako bi se izbjegli izbori

Uz HDZ trebao bi ostati i HSLS koji se nada većem "kolaču" u novoj raspodjeli mandata. Uostalom, HSLS-ov Dario Hrebak pozdravio je inicijativu Karamarka, a tu je i "njihova" Gordana Rusak. 


Koplja će se lomiti oko Milana Bandića i njegovih satelita. Bandić ima dva zastupnika, no za sobom preko Kluba vuče i manjince i to Raškovića Lekaj Prljaskaj i Bileka. Sve skupa pet zastupnika. Sigurne Karamarkove ruke izgledaju ovako

HDZ 49
HSP AS 3
HRAST 1
BUZ 1
HDS 1
MOST 3
HSS 2
HSLS 2
Bandić 5 (2 + 3)
Rusak 1

Protiv Karamarka 76 zastupnika

Suprotna strana predvođena SDP-om i MOST-om ima nominalno 76 zastupnika.  "Nominalno" jer u preslagivanju ili kako kaže pravaš Čorić o pravu prvokupa, moguće je da netko i pređe na stranu HDZ-a.

Tu je SDP sa svoja 42 zastupnika, MOST je na 12, a HNS broji 9 zastupnika.

IDS ima tri mandata, koliko i laburisti. Svi oni uz HSU koji ima dva mandata neće biti za novu HDZ-ovu vladu. Milorad Pupovac iz SDSS-a jasno je danas rekao kako je za nove izbore, a HDZ-ovi partneri ga ionako ne žele ga u Vladi.

Stipe Petrina i Živi zid žele nove izbore, a tako se danas izjasnio i Furio Radin. 

Sve skupa - 76.

SDP 42
MOST 12
HNS 9
HL 3
IDS 3
SDSS 2
HSU 2
Živi zid 1
Petrina 1
Radin 1

Sedam neodlučnih

Ostalo je sedam zastupnika za koje nije sigurno kako će se postaviti u restrukturiranju.


Drago Prgomet i njegov HRID nisu za Karamarka, no ukoliko bi Karamarko zaista i otišao iz Vlade, Prgomet bi se možda i vratio ondje gdje je i potekao.

Ostaju i dva manjinca Šandor i Kajtazi te Radimir Čačić čiji bi jedan glas mogao biti ključan, a čini se i dosta skup s obzirom da bi se navodno zadovoljio mjestom potpredsjednika Vlade.

Branimir Glavaš tvrdi da je za nove izbore, no kod Glavaša nikad ništa nije sigurno. Nepoznato je kako će se postaviti njegova dva zastupnika.

Neodlučnih je  tako - sedam.
 
Manjinci 2
HRID 2
HDSSB 2
Reformisti 1

Pročitajte više