ANALIZA ISIS je promijenio strategiju: Europu su napunili militantima i bit će sve opasnije

Foto: 123rf

WALL STREET JOURNAL napravio je analizu nedavnih terorističkih napada na tlu Europe te zaključio kako je ISIS promijenio strategiju tako da zapadnim svijetom širi teror, a da uopće ne ulaže u trening militanata te opremu kojom se izvode napadi.

Kako tvrde američke vlasti, ubrzo će se pokazati da su nedavni napadi na Europu bili direktno povezani s takozvanom Islamskom državom, a da nisu bili tek inspirirani ideologijom te tvorevine kako se dosad smatralo.

"Znamo da iza nekih od tih napada direktno stoji ISIS. Oni su napunili Europu militantima", poručio je neimenovani američki dužnosnik.

Isti tvrdi kako je cilj ovakvih manjih napada preopterećenje sigurnosnih službi kako bi se stvorio operativni prostor za veće napade. Američka vojska već nekoliko mjeseci inzistira da su česti napadi na Europu odgovor na pritisak koji takozvana Islamska država doživljava gubitkom teritoriju u Siriji i Iraku.

Ne slažu se svi s tom teorijom. Protivnici iste tvrde kako ti napadi nisu dio većeg plana, već se radi o ISIS-ovoj prilagodbi na probleme koje doživljavaju na teritorijima koje su donedavno držali pod svojom kontrolom.

Bruce Hoffman, stručnjak za terorizam i profesor sa Sveučilišta Georgetown, poručio je kako ISIS već godinama sije sjeme za tip napada kakvi se sad pojavljuju u Europi.

"Diljem Europe stvorili su infrastrukturu kojom olakšavaju kretanje ljudi iz Sirije i Iraka u EU i obrnuto. Osim toga, istim kanalima teroristima pomažu inspiracijski i operativno", rekao je Hoffman.

Za razliku od detaljno isplaniranih napada u Parizu i Bruxellesu, posljednji napadi u Nici i Ansbachu pokazuju da su se ISIS-ovi militanti okrenuli manje sofisticiranim metodama.

"Izveli su ih amateri, nema govora o tome da se radi o iskusnim džihadistima. Može se dogoditi da njihovi napadi budu smrtonosni poput onoga iz Nice, no to često nije slučaj", rekao je profesor i stručnjak za džihadizam Rik Coolsaet.

Opasnost od džihadista neće tako brzo nestati

Bez obzira na sve navedeno, i američke i europske vlasti slažu se da ISIS nije napustio ideju većih terorističkih napada. Neki pojedinci, poput Devina Nunesa, tvrde da bi stalni, pa čak i svakodnevni teroristički napadi u Europi mogli postati normom.

"Opasnost od džihadista neće se povući tako skoro. Štoviše, vjerojatno je da će s vremenom samo rasti. Činjenica je da je radikalni islam objavio rat Zapadu", objasnio je Nunes.

Posljednja izvješća zapadnih dužnosnika i sirijskih aktivista navode kako su mnogi potencijalni džihadisti nakon zatvaranja granica između Turske i Sirije promijenili planove da se priključe ISIS-ovim borcima u kalifatu.

Jedan od njih je i bio i 19-godišnjak Adel Kermiche koji je zaklao 84-godišnjeg svećenika u Normandiji. Francuske vlasti rekle su da se on prvotno namjeravao otići boriti u Siriju.

"Oni napadaju jer ne mogu otići onamo kamo žele", kaže jedan američki dužnosnik.

Pročitajte više