Analiza stručnjaka: Rusi lažu, u napadu na Siriju korišten ubojiti plin sarin

Foto: Hina

STRUČNJACI su odbacili tvrdnje Rusije da je uništenje skladišta kemijskog oružja uzrokovalo smrt više od 100 civila u Siriji, od kojih je umrlo najmanje 20 djece, piše Independent.

SAD, Velika Britanija i Francuska su među državama koje optužuju Bašara al-Asada za napad kemijskim oružjem na civile, ali vlada tvrdi da je uništila zalihe toksičnog materijala prema međunarodnom dogovoru 2013.

Stručnjaci smatraju da skladište ne postoji, a u napadu je korišten sarin

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je Sirija izvela "legitiman napad na teroriste" i pri tome raznijela skladište u kojem su navodno proizvodili i čuvali otrovni plin te ga slali u Irak.

Međutim, stručnjaci se ne slažu s ovom tvrdnjom. Istraživačica Odjela za međunarodnu sigurnost organizacije Chatham House Beyza Unal rekla je kako vjeruju da je u napadu korišten sarin, zabranjeni nervni plin koji je preteško i preskupo proizvesti i skladištiti.

"Tvrdnje ruske vlade jednostavno ne drže vodu"

"Mislim da pobunjenici ne bi mogli dovoljno pročistiti nervni plin da bi bio stabilan, ali vlade to mogu. Ne vjerujem tvrdnjama Rusa...  priča jednostavno ne drži vodu", izjavila je Unal.

Stručnjaci i svjedoci također su izjavili da je ruska vlada lagala o vremenu napada, koji je navodno započeo nekoliko sati ranije od objavljenog vremena.

"Svi su vidjeli avion dok je bombardirao područje plinom"

Zapovjednik pobunjeničke vojske u Idlibu Hasan Haj Ali također je rekao da su ruske optužbe protiv pobunjenika lažne te da oni nemaju mogućnost proizvesti sarin.

"Svi su vidjeli avion dok je bombardirao područje plinom. Također, svi civili u ovom području znaju da ovdje nema vojnih položaja ili mjesta za proizvodnju oružja", izjavio je Ali.

"Djeca prva umru, ne mogu se boriti protiv ovoga"

Sarin je smrtonosni plin koji uzrokuje probleme s vidom, gušenje, mučninu, slabost, grčeve, paralizu i otkazivanje dišnih organa. U napadu na Idlib stradali su volonteri i civili, a umrlo je i najmanje 20 djece.

Jedan od doktora u pogođenom području je izjavio: "Djeca prva umru, ona se ne mogu boriti protiv ovoga. Samo jedno dijete je, hvala Bogu, preživjelo".

 

Pročitajte više