ANALIZA STRUČNJAKA "SAD su bespomoćne pred Sjevernom Korejom"

Foto: Hina, FaH

SJEVERNA KOREJA u utorak je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i objavila da može doseći "bilo koju metu na svijetu". Vlasti u Južnoj Koreji i SAD-u odmah su reagirale zbog "nove globalne prijetnje", a Seul je upozorio i da bi uskoro moglo doći do šestog nuklearnog testa.

Zemlje koje se ponajviše bave pitanjem Sjeverne Koreje imale su nakon objave vojne vježbe suprotne reakcije te su tako Kina i Rusija pozvale na smirenje situacije, dok su SAD i Južna Koreja odlučile izvesti vojnu vježbu.

>> Može li sada Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem dosegnuti SAD?

Program balističkih raketa Sjeverne Koreje

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je jučer objavila kako je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil koji je prešao više od 930 kilometara, što je najveći domet do sada.

Državni mediji objavili su kako imaju mogućnost napasti kopno SAD-a nuklearnom bojnom glavom, a u državnim medijima je objavljeno i kako je Kim Jong-un pozvao svoje znanstvenike da često šalju "velike i male poklon pakete Yankeejima".

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, koji je osobno nadzirao lansiranje, poručio je da njegova zemlja posjeduje atomske i hidrogenske bombe te interkontinentalne balističke projektile i naglasio da neće pregovarati sa SAD-om dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske politike prema njegovoj zemlji.

Istaknuo je također kako je lansiranje projektila "poklon američkim gadovima" za Dan neovisnosti 4. srpnja, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA. Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su da je projektil letio 933 kilometra, postigavši visinu od 2802 kilometra, a let je trajao 39 minuta.


Stručnjaci se slažu da je posljednji test bio najuspješniji od napretka razvoja raketnog programa u Sjevernoj Koreji tijekom devedesetih godina. Međutim, američki stručnjak za rakete John Schilling je izjavio da će joj trebati još najmanje tri godine da razvije raketu kojom može doseći američko tlo.


Različiti pristupi saveznika

SAD, Južna Koreja, Kina i Rusija zemlje su koje se ponajviše bave pitanjem naoružanja Sjeverne Koreje, a ovaj put su reagirale različito. Tako su Rusija i Kina ponovile svoj poziv Sjevernoj Koreji da prestane sa svojim programom projektila i nuklearnim programom. Vođe Kine i Rusije poručile su kako i Sjeverna Koreja i SAD trebaju napraviti ustupke kako bi se situacija primirila.

Vladimir Putin i predsjednik Kine, Xi Jinping, jučer su izjavili kako obojica žele mir i stabilnost na korejskom poluotoku. "Jako je važno ustrajati na našoj zajedničkoj inicijativi za rješenjem korejskog problema kako bi se smjesta prestalo s napadima balističkim projektilima, ali i sa slanjem oružja iz SAD-a u Južnu Koreju", poručio je Putin.

SAD i Južna Koreja su pak izveli vojnu vježbu. Predsjednik Južne Koreje, Moon Jae, izjavio je kako Sjevernoj Koreji moraju pokazati vojnu snagu te kako puka izjava neće biti dovoljna. Stoga su SAD i Južna Koreja izveli vježbu koja je pokazala precizno targetiranje neprijateljskog vodstva u slučaju nužde, izjavili su iz ministarstva obrane Južne Koreje.


Viši generali obje zemlje su nakon održane vojne vježbe izjavili kako je samokontrola jedino što dijeli doba mira od rata te kako se to može promijeniti u bilo kojem trenutku.

"Mir može prestati u bilo kojem trenutku"

General Vincent Brooks, zapovjednik snaga SAD-a u Koreji i general Lee Sun-ji, zapovjednik združenog stožera Južne Koreje poručili su u izjavi nakon provedene vježbe kako je primirje rezultat samokontrole koja može prestati u bilo kojem trenutku.

"Možemo promijeniti svoj izbor kada nam narede nacionalne vođe našeg saveza. Bila bi velika greška za bilo koga da vjeruje u suprotno. Kako je i pokazala naša vježba, možemo donijeti odluku u bilo kojem trenutku, ako nam tako naredi zapovjednik iz saveza. Tko god vjeruje drugačije, u ozbiljnoj je zabludi", poručili su.

Izjava iz Pentagona također je bila oštra.

"Spremni smo obraniti sebe i svoje saveznike i iskoristiti puni kapacitet koji nam je na raspolaganju protiv rastuće prijetnje koja dolazi iz Sjeverne Koreje", poručila je glasnogovornica Pentagona, Dana White.

Kakve su opcije SAD-a?

Kako piše CNN, analitičari ne predviđaju dobre opcije za Trumpa koji treba riješiti problem Sjeverne Koreje.

"Najteže pitanje će biti osjeća li se Trump kao da je stjeran u kut te kako nema druge opcije osim rata", izjavio je Adam Mount iz Centra za američki napredak za CNN.

"Mislim kako ćemo se u Washingtonu morati boriti s činjenicom da nijedna naša taktika ni naše poluge više ne znače isto", dodao je Mount,

Ocijenio je i kako Trumpova administracija govori o pregovorima, ali smatra kako Trump neće biti zainteresiran za duge i neuredne pregovore.

"On voli jednostavne glatke pobjede...ali nema lake pobjede po pitanju Sjeverne Koreje. Bilo koji dogovor bio bi nezadovoljavajući i sklon neuspjehu", ocijenio je.

Analitičari smatraju i kako bi bilo kakav sukob uzrokovao napad Sjeverne Koreje na glavni grad Južne Koreje Seoul, što bi moglo dovesti do smrti milijuna ljudi.

"Neizbježna krajnja točka bit će ta da živimo s nuklearnom Sjevernom Korejom koja ima projektile dugog dosega nekog oblika. Samo je pitanje vremena kada će tu gorku tabletu morati progutati u Washingtonu", izjavio je Euan Graham, direktor Međunarodnog sigurnosnog programa u Sydney Lowy institutu.
 
Trump ne uspijeva pronaći rješenje

Guardianov novinar Justin McCurry objavio je svoju analizu sve napetijeg razvoja događaja u Sjevernoj Koreji te tvrdi kako Donald Trump u šest mjeseci nije uspio osmisliti produktivnu taktiku za rješavanje ovog problema. Oslonio se na diplomatski i ekonomski pritisak Kine, ali posljednji događaji pokazuju da je taj pristup bezuspješan.
 
Trump je također nebrojeno puta prijetio "upotrebom sile" protiv Sjeverne Koreje "ako prijeđu granicu", ali nije specificirao o kakvoj se točno granici radi. Bilo kakva najava vojne akcije ozbiljno bi uznemirila Japan i Južnu Koreju.
 
"SAD ne mogu zaustaviti nuklearne ambicije Sjeverne Koreje"
 
Na sastanku prošlog vikenda u Washingtonu Trump i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in su dogovorili da će "ostaviti otvorenu mogućnost dijaloga" sa Sjevernom Korejom "pod ispravnim uvjetima".
 
U ovom trenutku je očito da SAD ne mogu učiniti ništa kako bi zaustavile nuklearne ambicije Sjeverne Koreje, tvrdi McCurry.
 
Na vojnu akciju bi režim najvjerojatnije odmah odgovorio osvetom, što bi dovelo do ogromnog broja žrtava u Južnoj Koreji i Japanu. S obzirom na testiranja, diplomatski razgovor također se čini
nemogućim.
 
Kina ne može pomoći jer joj je najveći strah izbijanje krize koja bi stvorila milijune izbjeglica i dovela do rata. Dok god je situacija ovakva, Sjeverna Koreja zna da može i dalje neometano testirati strpljenje Pekinga, zaključuje McCurry.
 

Pročitajte više