Anđeo smrti na spaljenoj zemlji

OVO JE fotografija godine. Ne zbog samog prizora, već najviše zbog simbolike.

Jadranka Kosor ukazala se na požarom poharanom Braču u bijelom kostimiću, s blještavim brošem i šeširom koji kao da je ostao višak s lanjske utrke u Ascotu. Prizor nestvaran, koliko i stravičan. Poput ukazanja anđela smrti na spaljenoj zemlji.

Ako se premijerka na Braču zgražala nad posljedicama katastrofalnog požara, mi smo dobili priliku zgražati se nad njezinom katastrofalnom pojavom. Ne samo da svojim izgledom nije pripadala tamo, već nam je u samo tom jednom fotografskom kliku dočarala posljedice svog vladanja.

Spaljena zemlja Hrvatska

Hrvatska je danas spaljena zemlja, a premijerka Kosor nam poručuje da je iznad toga. Ona ima svoj šešire, svoj kostimić, svoj broš i - svoju nedodirljivost. Ona ne pripada ovdje. Ne plaća benzin i ne grca u kreditima. Ne zna ništa o korupciji i ne odgovara za posljedice svoje vladavine. Ona je iznad svih istraga, iznad svih kritika. Ništa je se ne tiče i ni za što nije odgovorna.

Njezino je samo da se nad svime zgraža. Nad razmjerima požara, kao i nad razmjerima korupcije koju je godinama promatrala. Da nemoćno promatra posljedice vatrene stihije, kao i da nas uvjerava da je nemoćna u borbi protiv ekonomske krize.

Za koga to Jaca nije pustila suzu?

Jednako je patetična dok žali Bračane, kao i branitelje, udovice, sindikate, nezaposlene, siromašne i one koji će to tek postati. Osim, naravno, braće Drobac. Za njih još nije pustila suzu. Čak ni onu hinjenu.

I zato je ovaj brački prizor toliko strašan. Jer je tako prokleto simboličan. Samo u tom jednom kadru sadržana je cijela priča o vladavini HDZ-a i o političkoj karijeri Jadranke Kosor.

Kad će Kosor među štrajkaše?

Zanimljivo, takvoj osjećajnoj i osjetljivoj Kosor nije palo na pamet da obiđe dalmatinske štrajkaše. Da u Adriachemu ili pred Dalmacijavinom izjavi kako je doista "strašno to što im se događa". Da tamo pusti suzu pred običnim ljudima, a pogotovo ženama koji godinu dana nisu dobili plaću, a u čija se prava toliko zaklinje u debatama s uglednim sugovornicama, od miss Madeleine Albright do Miss Universe.

Zbog čega Kosor nije nataknula svoj fancy šešir, napiknula se na svoj blještavi broš i uputila se do splitskih štrajkaša? Lako bi ih pronašla, okupljaju se u trajektnoj luci, taman na putu za Brač. Zar je odjednom čak i Majci Hrabrost ponestalo hrabrosti, pa joj je lakše naslikati se pred prirodom koju je poharao požar, nego pred ljudima koje je poharala njezina vlast?

Vlast i njezine posljedice

I zato je ova fotografija Jadranke Kosor na bračkom zgarištu tako značajna. Jer oslikava bolni kontrast između vladajuće političarke i posljedica njezine vladavine. Na kraju, tako ćemo je i pamtiti: kao anđela smrti na spaljenoj zemlji.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više