Angela Merkel kao Adolf Hitler

MNOGE je Poljake u petak iznenadila naslovnica lokalnog magazina Czas na kojoj je njemačka kancelarka Angela Merkel karikaturalno prikazana kao Adolf Hitler, ispod naslova "Ofenziva EU fašizma."

Ovaj je magazin neslužbeno glasilo radikalne stranke Unija stvarne politike (UPR) koja se protivi Europskoj uniji, posebno bliskoj političkoj integraciji njenih članica. Ali UPR nema bitniju podršku poljske javnosti, zbog čega nemaj nijednog zastupnika u parlamentu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Slika na naslovnici samo je uvod u članak u kojem vođa UPR-a Janoš Korvin-Mikke, najekcentričniji poljski političar, napada temelje Europske unije.

"Duh fašizma ili eurosocijalizma (kako vam drago) širi se Europom. Nije isključeno da će se Europska unija dići na noge i krenuti s propagiranjem ideje europske nacije (kao u doba Staljina i sovjetske nacije). Pa neki eurokrati već koriste taj termin", glasan je Korvin-Mikke u svojoj opoziciji proeuropskoj politici.

Na čelu Europske unije trenutno je Njemačka, a kancelarka Merkel ja kao glavnu zadaću tog predsjedništva navela konačno formiranje Europskog ustava. Poljska vlada tu je inicijativu podržala, ali također smatra kako je potreban novi pristup kako bi se svim članicama Unije zagarantirala jednaka prava.

P.V.
Foto:Czas, AFP

Pročitajte više