Anketa: Bush gubi na popularnosti, pada potpora ratu u Iraku

AMERIČKI predsjednik Goerge W. Bush gubi na popularnosti među Amerikancima, a sve ih manje podupire rat u Iraku, podaci su ankete objavljene u ponedjeljak.

Anketa CNN-a (CNN/USA Today/Gallup Poll) otkriva da je javna potpora Bushu pala na 46 posto, budući je prošloga mjeseca iznosila 52 posto. Bush u javnosti vodi pred svojim vjerojatnim protukandidatom na predsjedničkim izborima, Demokratom Johnom Kerryem, 48 prema 47 posto, što je je suprotno od prošlotjedne anekte kada je Kerry za jedan postotak bio bolji od Busha.

Nova anketa, koja predviđa moguću grešku od tri posto, provedena je nad 1.003 punoljetne osobe od petka do nedjelje, u vrijeme izbijanja skandala oko mučenja iračkih zatvorenika.

Samo 44 posto Amerikanaca vjeruje da je rat u Iraku bio opravdan, dok ih je u anketi prošloga mjeseca 50 posto tvrdilo da je rat bio opravdan. Inače, prošle godine pozitivnu je ocjenu ratu u Iraku dalo 73 posto građana.

54 posto ispitanih smatra da je invazija na Irak bila pogrešna, a samo 41 posto njih vjeruje da je Bush dobro postupio kada je krenuo u rat.

No, većina ih tvrdi da imaju više povjerenja u Busha oko nošenja sa situacijom u Iraku nego u Kerrya, 48 prema 45 posto. Ipak, u ožujku je Kerrya po tom pitanju podržavalo tek 39 posto.

46 posto ispitanih podupire postupke ministra obrane Donalda Rumsfelda, a 45 ih ne odobrava, dok ih manje od trećine misli da bi zbog skandala oko mučenja iračkih zatvorenika Rumsfeld trebao podnijeti ostavku ili biti razriješen.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više