Anketa: Bush protiv terorizma bolji od Kerryja

UNATOČ rastućim strepnjama da Sjedinjene Države gube rat protiv terorizma, Amerikanci smatraju da je predsjednik George W. Bush sposobniji za suočavanje sa svjetskom terorističkom prijetnjom nego njegov demokratski izazivač John Kerry, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mnijenja američkog lista The Washington Post.

Istraživanje je utvrdilo da 55 posto Amerikanaca odobrava način na koji se Bush nosi s terorizmom što je za pet posto bolje nego prije tri tjedna. Njih 51 posto imaju više povjerenja u Busha, dok 42 posto daje prednost Kerryju.

Prije tri tjedna aktualni predsjednik i izazivač bili su izjednačeni u ovom ključnom predizbornom pitanju.

Istraživanje istodobno pokazuje da prvi put manje od polovice Amerikanaca, njih 46 posto, smatra da Sjedinjene Države dobivaju rat protiv terorizma. Rekordan broj, njih 53 posto, smatra da rat u Iraku nije bio vrijedan vođenja, ali 53 posto također kaže da je sukob s Irakom pridonio dugoročnoj sigurnosti SAD-a.

Bushu 48 posto anketiranih odobrava kako obavlja posao predsjednika, što se nije izmijenilo od prošloga mjeseca. Polovica ne odobrava.

Istraživanje provedeno od 8.-11. srpnja pokazalo je da Bush i Kerry i dalje vode izjednačenu bitku za glasove Amerikanaca. Za svakog kandidata bi u ovom trenutku glasovalo po 46 posto birača. U lipnju je Kerry vodio ispred Busha s 48 posto prema 44 posto.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više