Anketa: Bushu 13% više glasova nego Kerryju

AMERIČKI predsjednik George W. Bush stekao je među vjerojatnim biračima prednost od 13 posto pred svojim demokratskim izazivačem Johnom Kerrijem, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mnijenja lista USA Today, televizije CNN i Gallupa.

U istraživanju provedenom od 13.-15. rujna Bush među vjerojatnim biračima vodi ispred Kerryja s 55 posto prema 42 posto što je prvo statistički značajno vodstvo koje je jedan od predsjedničkih kandidata do sada imao.

List USA Today zaključuje da se poticaj koji je predsjednik Bush dobio od kongresa Republikanske stranke potkraj kolovoza i početkom rujna sada daje rezultate.

Rezultati istraživanja koje je u četvrtak objavio Pew Research Center pokazuju međutim da je predizborna borba dvojice kandidata ujednačena. Istraživanje provedeno od 11.-14. rujna dalo je Bushu statistički beznačajnu prednost pred Kerryjem od 47 posto prema 46 posto među vjerojatnim biračima.

Prethodno istraživanje Pewa provedeno od 8.-10. rujna odmah nakon republikanskog kongresa davalo je Bushu prednost od 16 bodova.

U najnovijem istraživanju Pewa tri četvrtine birača reklo je da će Bush vjerojatno pobijediti na izborima 2. studenoga.

Pročitajte više