Anketa CNN-a: 71% Amerikanaca kaže da su optimistični nakon Bidenovog govora

Foto: Epa

OTPRILIKE polovica Amerikanaca koji su gledali obraćanje predsjednika Joea Bidena Kongresu imala je vrlo pozitivnu reakciju na njegov govor, a 71% ih je reklo da su nakon njegovih riječi bili optimističniji glede smjera u kojem se kreću Sjedinjene Države.

"SAD ponovo ide naprijed, Amerika je spremna za uzlet", rekao je američki predsjednik Joe Biden u svom prvom obraćanju Kongresu gotovo 100 dana nakon što je naslijedio Donalda Trumpa na toj funkciji.

Predstavio se kao branitelj srednje klase

Opisujući zdravstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kada je došao na vlast, ali i napad na Kapitol 6. siječnja kao "najgori napad na našu demokraciju od građanskog rata", Biden je istaknuo kako je Amerika spremna za novi uzlet.

"Prije stotinu dana američka je kuća gorjela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spašavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovno kreće naprijed pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu," kazao je.

Istaknuo je kako je povijesni plan oporavka od 1900 milijardi dolara ulaganje od vitalnog značaja za američku budućnost.

Biden se predstavljao kao branitelj srednje klase, iznoseći masovni plan ulaganja za stvaranje milijuna radnih mjesta za Amerikance koji se osjećaju izostavljeno.

"Znam da se neki pitaju jesu li ti poslovi za vas. Osjećate se napušteno i zaboravljeno u gospodarstvu koje se brzo mijenja", rekao je Biden dodavši kako će njegovi investicijski planovi stvoriti "milijune radnih mjesta".

"Gotovo 90% poslova u infrastrukturi ne zahtijeva sveučilišne diplome," rekao je naglasivši: "Nije Wall Street sagradio ovu zemlju. Srednja klasa je sagradila ovu zemlju."

"Vrijeme je da 1% Amerikanaca počne pošteno plaćati svoj udio"

Njegov plan uključuje milijardu dolara potrošnje na obrazovanje i brigu o djeci tijekom 10 godina i 800 milijardi dolara poreznih olakšica namijenjenih obiteljima sa srednjim i niskim prihodima. Također, 200 milijardi dolara za besplatnu univerzalnu predškolu i 109 milijardi za besplatni fakultet.

Da bi ga financirao, Biden je predložio reviziju američkog poreznog sustava. "Američki obiteljski plan" od srijede financiran je podizanjem najviše granične stope poreza za najbogatije Amerikance na 39.6% sa sadašnjih 37%. Gotovo udvostručuje porez na prihod od ulaganja - poznat kao kapitalna dobit - za Amerikance koji zarađuju više od milijun dolara.

"Vrijeme je da američke tvrtke i najbogatijih 1% Amerikanaca počnu pošteno plaćati svoj udio", rekao je.

Trump dobio više vrlo pozitivnih glasova

Prema anketi koju je proveo CNN, 73% gledatelja smatralo je da bi Bidenovi politički prijedlozi mogli zemlju pogurati u pravom, a ne u pogrešnom smjeru (27%). Među republikancima udio koji je smatrao da će Bidenova politika pokrenuti zemlju u pravom smjeru porastao je s 13% prije govora na 27% nakon, dok je među politički neodređenima taj postotak porastao sa 61% na 73%.

Više od 8 od 10 ljudi kazalo je kako Bidenovi prijedlozi o suzbijanju pandemije koronavirusa idu u dobrom smjeru (86%), a 74% je to isto reklo za njegove planove o rješavanju problema rasizma. Otprilike 7 od 10 njih smatralo je da su Bidenovi prijedlozi o gospodarstvu (72%), o zakonima o oružju (70%) i porezima (70%) koraci u dobrom smjeru.

Gotovo dvije trećine (64%) reklo je da su prijedlozi koje je Biden iznio u govoru ideološki korektni, 31% da su previše liberalni, a samo 5% da su nedovoljno liberalni.

51% gledatelja imalo je vrlo pozitivnu reakciju na Bidenov govor, što je nešto lošiji rezultat spram drugih anketa nakon prvog obraćanja javnosti među zadnja četiri američka predsjednika. Vodstvo drži Barack Obama sa 68% gledatelja s vrlo pozitivnom reakcijom na njegov govor. George W. Bush je 2001. imao sličan rezultat (66%), dok je Donald Trump 2017. godine dobio 57% vrlo pozitivnih reakcija.

Pročitajte više