ANKETA Građani ocijenili: Nova vlada potpuno neuspješna, a glavni krivac je - Orešković

Foto: FAH

PREMA anketi RTL-a, gotovo 60 posto ispitanih građana ne smatra da Timov tim funkcionira.

Funkcioniranje Vlade 58 posto ispitanika smatra potpuno ili uglavnom neuspješnim, a da suradnja Domoljubne koalicije, MOST-a i premijera Tihomira Oreškovića funkcionira osrednje ocijenilo je 28 posto ispitanika. Kao uspješnu vidi je jedva 10 posto, dok se još nije odlučilo ili zasad ne zna nešto više od 5 posto ispitanika.

Pritom je zanimljivo da u sličnom postotku (oko 20 posto) i birači HDZ-a, baš kao i birači MOST-a, Vladu smatraju neuspješnom, dok ju potpuno, uglavnom ili osrednje uspješnom vidi njih oko 70 posto.

Kada prijeđemo na traženje krivca za loše funkcioniranje, najviše ispitanika, njih gotovo 40 posto, upire prstom u premijera Tihomira Oreškovića. Da je HDZ kriv misli 33 posto ispitanika, dok krivnju na MOST svaljuje 16 posto ispitanika. U prvih pet krivaca ušla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali u značajno manjem postotku, a slično je i s podijeljenom krivnjom među sve političke aktere.

Najbolja odluka - nema rezanja plaća

Najviše ispitanika kao najbolju odluku ocjenjuje najavu da se neće rezati plaće i mirovine - to smatra njih 29 posto.

10 posto ispitanika najboljom odlukom smatra ukidanje Odbora za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, dok se na listi top pet odluka našao i pokušaj zaštite bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje nakon što su otkrivene njegove afere.

Na listi s najgorim odlukama Vlade i ministara, čini se kako su ispitanici najnezadovoljniji izborom ministara. Njih 15 posto smatra da su loši, nestručni i nekvalitetni. Ovdje je opet i slučaj s bivšim ministrom branitelja. Na trećem mjestu je neispunjeno obećanje o smanjivanja plaća dužnosnika - to zamjera 12 posto ispitanika.

Odabir Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture 8 posto ispitanika smatra najgorom odlukom. Među najnepopularnijim potezima nove Vlade našli su se i problemi oko imenovanja šefa SOA-e Dragana Lozančića, kao i prijedlog Milijana Brkića za novog ministra branitelja, ali i previranja među strankama na vlasti.

Pročitajte više