Anketa HRT-a: HDZ i SDP rastu, Možemo stagnira, Most pada

Foto: HRT

U SREDIŠNJEM Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2.95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto. 

HDZ je prvi put u ovoj godini prešao 26% (26.4%). SDP je nadomak 18% (17.7%). Trećeplasirani Možemo i dalje je oko 12% (12.1%). Most sa svojih 9.1% jedini je koji još prelazi izborni prag i prema HRejtingu bi opet bio taj koji određuje hoćemo li imati HDZ-ovu ili lijevu vladu. Domovinski pokret svibanj završava s potporom od 4.6%.

Od preostalih 12, mahom trenutačno saborskih stranaka, do tog sabora samostalno nikad ne bi došle. Prema osvojenim postotnim bodovima od višeg prema nižem, to su: Centar (2.0%), HSS (1.8%), IDS (1.1%), HNS (1.0%). Niti 1% biračke potpore ne uspijevaju dobiti: Radnička fronta (0.9%), Čačićevi Reformisti (0.8%), Živi zid (0.7%), HSLS (0.6%), HSU (0.6%), stranka pokojnog Milana Bandića (0.4%) i Hrvatski suverenisti (0.4%). Mnogo više je neodlučnih birača nego što u zbroju dobivaju sve ove stranke zajedno. U svibnju ih je visokih 17.1%.

Može li se u odnosu na prošli mjesec nekoga proglasiti pobjednikom ili gubitnikom HRejtinga za svibanj?

Da postoji titula najvećeg političkog dobitnika i gubitnika, ovu potonju bi u svibnju sigurno odnio Penavin Domovinski pokret. Ne samo da su imali najveći pad u odnosu na travanj (-1.16%) nego ih je taj pad prvi put ove godine bacio ispod izbornog praga.

Čini se da je od tog pada Domovinskog pokreta, a onda nešto i Mosta profitirao HDZ koji je politički dobitnik mjeseca.

U odnosu na travanj, narasli su za više od 1% (+1.23%). Raste i SDP (+0.77%), ali znatno više nego što je Možemo (-0.29%) pao.

Pročitajte više