Anketa HRT-a: Preko 70 posto građana podržava zabranu rada nedjeljom

Screenshot: HRT

AGENCIJA Promocija Plus je za HRT provela anketu o novom Zakonu o trgovini i radu nedjeljom. Anketa je provedena na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3.54 posto i pouzdanost od 95 posto. 

Na pitanje - podržavate li prijedlog vlade - 70.9 posto ispitanika izjasnilo se da podržava. Ne podržava 25.8 posto ispitanika, dok njih 3.4 posto - ne zna ili nije željelo odgovoriti. Više od 50 posto ljudi smatra da je "nedjelja dan za obitelj, a ne trgovine". 

Na drugom je mjestu uvjerenje da "u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji" - dijeli ga gotovo 18.5 posto ispitanika, a treći - što smatra 13 posto onih koji podupiru novi Zakon - da su "radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom".

"U tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva"

Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i oni da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok kod nas rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko 4 posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedjelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vrijeme oko blagdana, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima tjedna te da su posljedica rada nedjeljom kriza obitelji i velik broj razvoda.

Među onima koji ne podržavaju zakon, njih 25.8 posto, prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi. 20 posto njih smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva. Više od 12 posto njih zamjera umiješanost Crkve. 

Da je cijela stvar samo pitanje dobre plaće onima koji rade nedjeljom, smatra njih gotovo 5 posto, a jednako toliko ih smatra da je prijedlog nedosljedan, odnosno da se treba odlučiti radi li se ili ne u potpunosti, objavio je HRT

Pročitajte više