Anketa kaže da sve više Amerikanaca odobrava rat s Irakom

SVE VEĆI broj Amerikanaca podupire rat protiv Iraka i bez odobrenja Ujedinjenih naroda, pokazala je anketa New York Times/CBS News.

Istraživanje javnoga mišljenja je pokazalo da 58 posto Amerikanaca kaže kako Ujedinjeni narodi slabo rješavaju iračku krizu, što je za 10 posto više nego prije mjesec dana. Istodobno 55 posto ispitanika podržava napad na Irak i ako UN za to ne da odobrenje.

Anketa pokazuje također da 52 posto Amerikanaca smatra da UN-ovim inspektorima oružja treba dati više vremena, što je pad u odnosu na prijašnje rezultate.

Mada anketa pokazuje da se Amerikanci kao i inače u ratno doba počinju okupljati oko predsjednika, anketa pokazuje da su zbunjeni onim što čini kao i razlozima kojima to objašnjava. Predsjednik Bush tvrdi da je njegov glavni motiv za vojnu akciju u Iraku razoružanje Saddama Husseina, dok Amerikanci većinom drže da on zapravo hoće njegovu smjenu s vlasti. Većina Amerikanaca kaže da im Bush nije dao opravdanje za preventivni napad na Irak.

Govoreći o motivima, gotovo polovica ispitanika je rekla da Busha na vojnu akciju u Iraku goni osobna želja da dovrši ono što nije dovršio njegov otac Bush stariji u Zaljevskom ratu 1991.

Amerikanci su i dalje zabrinuti zbog slabe ekonomije, sa 35 posto ispitanika koji kažu da je to najvažniji problem zemlje, dok 23 posto kaže da je to Irak.

Istodobno, Bush uživa visok postotak od 56 posto odobravanja načina na koji vodi zemlju, pa analitičari Times/CBS News istraživanja javnoga mišljenja drže da je jasno kako Amerikanci Busha ocjenjuju prvenstveno preko vođenja vanjskih poslova i mogućeg rata.

Zaključak istraživanja je da su Amerikanci u pitanju Iraka uz Busha i da potpora ratu sve više raste.

Pročitajte više