Anketa koju je platio SDP: Milanovićevoj koaliciji 53 mandata, a Karamarkovoj 51 mandat

Foto: FAH

NA PREDSTOJEĆIM parlamentarnim izborima SDP-ova koalicija će osvojiti 53 zastupnička mjesta, dok će HDZ-ova koalicija dobiti 51 mandat, sugerira istraživanje koje je za SDP provela agencija Ipsos puls, a čije rezultate je objavio Večernji list.

Ovo istraživanje provedeno je u svih deset izbornih jedinica, na uzorku od 550 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Prema ovoj anketi, uz SDP i HDZ u Sabor bi trebalo ući još šest stranaka, odnosno koalicija: ORaH, Živi zid, MOST, koalicija Milana Bandića, HDSSB i IDS.

SDP-ova anketa ORaH-u predviđa 12 mandata, Živom zidu osam mandata, MOST-u šest mandata, Bandićevoj koaliciji i HDSSB-u po četiri mandata, a IDS-u dva mandata. Niti SDP-ova, niti HDZ-ova koalicija, u tom slučaju, ne bi mogla samostalno oformiti vladu, već bi morali tražiti saveznike među ostalim parlamentarnim strankama.

Zanimljivo je da prema ovoj anketi niti u jednoj izbornoj jedinici prag ne prelazi ni koalicija Ive Josipovića i Radimira Čačića, kao ni koalicija koju su konzervativci Ruže Tomašić oformili s HSP-om. Isto istraživanje pokazuje da je Zoran Milanović znatno popularniji od Tomislava Karamarka. Oko 48 posto ispitanika smatra da bi Milanović bio bolji premijer od šefa HDZ-a, dok suprotan stav ima tek 26 posto ispitanih.

Pročitajte više