INDEX ANKETA Kome ćete dati glas 11. rujna?

Foto: Index, Hina

HRVATSKA je iskusila što znači imati nestabilnu i kratkotrajnu Vladu u kojoj su se ministri prvo dugo upoznavali, a onda još duže svađali. Na koncu se vlast i saborska većina raspala pa moramo na izbore 11. rujna. Nudi nam se mnoštvo kandidata, najveći broj nikada neće vidjeti veliku saborsku dvoranu, osim na televiziji. Kome od njih ćete vi dati svoj  glas? Ispunite anketu, a zatim u komentarima ispod članka ili na našoj Facebook stranici objasnite zašto ste se odlučili baš za tu opciju.

 

Bandić Milan 365/Reformisti - Prva stranka koalicije nosi ime svog vođe, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika, za kojim se vuče pregršt afera i koji aktivno zagrebački novac troši na promociju samog sebe. Uz njega su i Reformisti, stranka okupljena oko bivšeg HNS-ovca Radimira Čačića.

Koalicija Pomak okupljena je oko HSP-a, jedine pravaške stranke koja nema neki dodatak u imenu. Uz njih su još HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka. Pomakovci svoju borbu za birače temelje na strašenju obnovom Jugoslavije i komunizma.

Domovinska koalicija – Ova je grupa sastavljena od stranaka koje su otpale iz prošlogodišnje Karamarkove Domoljubne koalicije. Predvodi ih HSP-AS, a uz njih su još Hrvatska kršćanska demokratska unija, Hrvatska demokratska stranka, Ujedinjena stranka prava i stranka Desno. Osnova njihovog programa je pokušaj da spriječe Zorana Milanovića da se vrati na vlast.

Pametno je na lanjskim izborima imalo najrazrađeniji i najbolji program, no usprkos tome nisu uspjeli izboriti ni jedan mandat. Program su doradili, bili su iznimno angažirani oko Kurikularne reforme i na rujanskim izborima  izlaze u deset izbornih jedinica. U Zagrebu se nadaju pomoći male stranke Za grad. Bračni par Marijana i Ivica Puljak, jedina prepoznatljiva lica stranke odlučili su sreću okušati u različitim izbornim jedinicama. Marijana Puljak se kandidirala u desetoj (splitskoj), a Ivica Puljak u prvoj (zagrebačkoj) izbornoj jedinici.


Blokirani, kao što im i ime kaže imaju jedan jedini cilj – spasiti građane od blokada na računima i ovrha. Predlažu moratorij na ovrhe, deblokadu imovine te zabranu deložacije iz jedine nekretnine.

HDZ na izbore ide samo s HSLS-om. Zapravo ide sam, a liberale šlepa za sobom. Imaju novog predsjednika Andreja Plenkovića i iako su oko njega uglavnom isti ljudi kao i oko bivšeg šefa Tomislava Karamarka HDZ se donekle uspio oporaviti i u anketama ne stoji nimalo loše.

Hrvatski laburisti izgubili su najveći dio podrške građana. Nekada su u anketama imali respektabilno biračko tijelo koje su uspjeli rasuti, a izgubili su i bivšu predsjednicu Nansi Tireli koja se priključila Milanu Bandiću i Radimiru Čačiću. Rejting im je toliko nizak da ih čak ni SDP nije želio u svojoj Narodnoj koaliciji.

Koalicija Nema prodaje sastavljena je od Nezavisne liste Stipe Petrine, bivših članova Živog zida okupljenih u stranku Slobodna Hrvatska, ORaH-a i Pokreta Zajedno. Kako koaliciji i ime kaže protive se rasprodaji hrvatskih resursa, a tvrde da i oni sami nisu na prodaju. Najveći adut im je Stipe Petrina.

Narodnu koaliciju predvodi SDP. Uz njih su još HNS, HSS i HSU. Sve su to poznata lica, predvođena Zoranom Milanovićem, koja se nakon kratkotrajne pauze žele vratiti na vlast i nastaviti gdje su stali 2015. godine. Nakon puno godina Hrvatska seljačka stranka ponovno je u koaliciji sa SDP-om zahvaljujući novom predsjedniku Kreši Beljaku.  Po anketama su trenutno u prednosti, ali ne dovoljnoj da bi samostalno osvojili vlast.

Živi zid na izbore ide u koaliciji s udrugom Franak i strankom Promijenimo Hrvatsku sastavljenoj od odmetnutih Mostovaca. Tvrde da nisu treća nego jedina opcija za Hrvatsku te da ih se u javnosti nepravedno doživljava kao anarhiste i redikule.

HDSSB na izbore ide s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić. Natjecat će se u slavonskim izbornim jedinicama u kojima su i dosad uspijevali nagovoriti birače za nekoliko mandata. Uz Ružu Tomašić glavni im je adut osnivač stranke Branimir Glavaš.

IDS na izborima računa samo glasove u Istri odakle tradicionalno uspijeva donijeti tri mandata te se s njima priključuje ljevici. Godinama se kod njih ništa ne mijenja, jedna su od najstabilnijih stranaka iako nikako ne uspijevaju, ali se pretjerano ni ne trude, preči Učku.

Most na rujanske izbore izlazi s velikim apetitima. Iako im ankete ne daju onoliko mandata koliko su dobili na prošlim izborima (i tada su bile u krivu) nadaju se da će ponoviti ili čak poboljšati prošlogodišnji rezultat. Svojim najvećim uspjehom smatraju rušenje Tomislava Karamarka s mjesta vođe HDZ-a jer vjeruju da su time doprinijeli uvođenju reda i demokratizaciji države.

Pročitajte više