ANKETA Podržavate li zabranu rada dućana nakon 21 sat?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PRIJEDLOG izmjena Zakona o trgovini u saborsku će proceduru doći na jesen. To znači da bi dućani svoja vrata nedjeljom mogli zatvoriti početkom iduće godine.

Riječ je o temi koja se pojavljuje svake godine praktički od početka stoljeća. Dosadašnji pokušaji zabrane rada nedjeljom redom su padali na Ustavnom sudu. Ipak, po svoj prilici, čeka nas još jedan pokušaj zabrane rada dućanima nedjeljom.

No, osim zabrane rada nedjeljom, u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini pojavila se još jedna stvar - zabrana rada dućanima nakon 21 sat.

"Odredbom članka 2. ovog Prijedloga zakona predlaže se izmjena Zakona o trgovini u članku 57. tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote s početkom najranije od 6:00 do najkasnije 21:00, te da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežito zatvoreni", stoji u Nacrtu koji je u javno savjetovanje poslalo ministarstvo Tomislava Ćorića.

Je li zabrana rada nakon 21 sat spin potez kojim se želi skrenuti pažnja sa zabrane rada nedjeljom?

Riječ je o ideji koje do sada nije bilo u javnom prostoru i još nije poznato kako bi to izgledalo. Moguće da je riječ o spinu od kojeg će vladajući odustati i tako dati do znanja da su uvažili neke kritike svog novog zakona.

A moguće je i da ozbiljno misle, što otvara cijeli niz problema, posebno u sferi turizma gdje je pojačana potrošnja i u večernjim satima.

U Nacrtu koji je poslan u savjetovanje ni jednom se riječju ne obrazlaže zašto se rad svakim danom želi ograničiti tako da bude zabranjen navečer nakon 21 sat. Uopće se ne argumentira zašto rad neće biti moguć do 22 sata ili 23 sata. 

Inače, sada uopće ne postoji ograničenje rada, pa dućani, ako to žele, mogu raditi 0-24 sata. U praksi u Hrvatskoj i postoje dućani koji su se odlučili na takvo radno vrijeme. No mnogo je više onih koji rade do 22 sata, no ovom bi odlukom svi morali biti zatvoreni najkasnije u 21 sat. To se odnosi na sve dućane, i na one s prehrambenim namirnicama i proizvodima za kućanstvo i na one koji, primjerice, prodaju odjeću ili obuću. 

 

Koalicijski partneri imaju alternativni prijedlog umjesto zabrane rada trgovinama nakon 21 sat

Jučer je održan sastanak predstavnika parlamentarne većine o ovoj temi.

Predsjednik reformista Radimir Čačić rekao je da se založio za što veću fleksibilnost radnog vremena jer obiteljskim trgovačkim tvrtkama treba omogućiti da rade kada i koliko žele. "Radim u svojoj tvrtki i pusti me da radim", kratko je obrazložio i pohvalio prijedlog Silvana Hrelje iz HSU-a.

"Dao je jako dobar prijedlog – da se ne definira vrijeme rada nego broj sati kad se ne radi. Da se kaže da trgovina mora imati osam neradnih sati. To je jako dobro jer omogućava fleksibilnost da se svatko organizira kako želi", objasnio je.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više