Anketa Pulsa o Vladinim odlukama o odgodi smanjenja PDV-a, ekološko ribolovnoj zoni i izbornim obećanjima HDZ-a

AGENCIJA Puls provela je 6. lipnja istraživanje javnog mnijenja o Vladinim odlukama o odgodi smanjenja PDV-a, ekološko-ribolovnoj zoni te o predizbornim obećanjima HDZ-a.

Po rezultatima istraživanja provedenog na slučajnom reprezentativnom uzorku građana starijih od 18 godina, Vladinu odluku o odgodi smanjenja PDV-a s 22 na 20 posto, podržava 60 posto ispitanika, 32 posto je ne podržava, a njih osam posto od ukupno 600 izjasnilo se da nema mišljenje.

Na pitanje, vjeruju li izjavama da je tu odluku Vlada donijela zbog toga što je bivša Račanova Vlada ostavila veći deficit državnog proračuna ili da je riječ o HDZ-ovoj izlici za neispunjavanje predizbornog obećanja, 47 posto ispitanika izjasnilo se da je deficit samo izlika HDZ-a, dok ih 31 posto vjeruje da je bivša Vlada ostavila veći deficit te da je HDZ morao odustati od predizbornog obećanja smanjenja PDV-a. Da nema mišljenje o tome izjasnilo se 22 posto ispitanika.

Vladinu odluku o izuzimanju Italije i Slovenije iz primjene ekološko-ribolovne zone na Jadranu neopravdanom smatra 65 posto ispitanika, 22 posto ih smatra da je ta odluka opravdana, dok 13 posto nema mišljenja.

Na pitanje, očekuje li te da će HDZ na temelju onoga što je do sada radila Vlada ispuniti predizborna obećanja, 17 posto ispitanika izjasnilo se da će ispuniti većinu obećanja, 48 posto ih smatra da će ispuniti samo manji dio, dok 32 posto smatra da neće ispuniti gotovo ništa. Njih četiri posto izjasnilo se da nema mišljenje o tome.

U anketi Pulsa sudjelovalo je 600 ispitanika.

Pročitajte više