ANKETA Što mislite o današnjem popuštanju mjera?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, screenshot

VLADA je na današnjoj sjednici predstavila minimalno popuštanje mjera.

Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole, dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima. 

I to je od popuštanja mjera - to.

Iako se raspravljalo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se nije dogodilo, što je Index jutros i prvi najavio. Podsjetimo, ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. No zabrana prodavanja napitaka za van ostala im je i nakon današnjeg popuštanja. Istu su sudbinu doživjele teretane, koje ostaju zatvorene unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira o njihovom otvaranju.

Otvaranje terasa kafića i restorana na kraju opće nije bilo opcija za popuštanje, iako se i o tome, prema našim informacijama, razgovaralo u prvoj fazi dogovora o popuštanjima. 

U velikoj anketi pitamo vas što mislite o popuštanju mjera, odnosno smatrate li da je ovo uopće popuštanje. 

 

Plenković: Situacija upućuje na izniman oprez

"Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol", rekao je Plenković na početku sjednice vlade. "Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i ideji o popuštanju mjera pristupa se koordinirano. Nakon rasprava s vladom i Stožerom, mi smo u okolnostima gdje smo, zahvaljujući građanima, u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da se učenici od 5. do 8. razreda vrate u školske klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti", rekao je predstavljajući popuštanje Plenković.

Najavio je da bi do sljedeće promjene u mjerama moglo doći sredinom veljače.

"Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti zadržati se na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života", rekao je.

Božinović o detaljima mjera

I potpredsjednik vlade i šef Stožera Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera.

"Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiji posljednjih tjedana, mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola i maturanti, a s obzirom na to da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Naravno, pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bismo stvari držali i dalje pod kontrolom. Upravo zato je naše popuštanje mjera vrlo postupno i oprezno. To je sad nužno jer svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno", rekao je Božinović.

Dozvoljavaju se treninzi na otvorenom, ali sportske dvorane u školama ostaju zatvorene

"Drugi važan aspekt ove odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na olakšavanje situacije za djecu i općenito za zdravlje naših sugrađana. U tom smislu se otvorila mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Naime, smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima, odnosno u nastavi. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se, zbog klora u vodi i vlage u zraku kad govorimo o bazenima ili veće prozračnosti u balonima, virus slabije širi. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora kao što su tuševi i svlačionice. Naš cilj je održavanje pozitivnog epidemiološkog trenda, pratit ćemo situaciju s posebnim naglaskom na efekte ovih popuštanja i nadamo se da bismo, u slučaju nastavka pada brojeva, od 15. veljače bili u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem mjera", rekao je Božinović.

Žestoke reakcije ugostitelja

Iz Nacionalne udruge ugostitelja odmah su žestoko reagirali na činjenicu da uopće nisu obuhvaćeni popuštanjima.

"Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca.

Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Držimo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije. Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi", stoji u priopćenju.

Hrvoje Bujas, šef udruge Glas poduzetnika, kaže da je ova odluka katastrofalna.

"Razočaravajuća odluka vlade... zapravo katastrofalna. Čak ni coffe2go (a pekare, dućani... svi mogu prodavati kavu), ni teretane, ništa. Diskriminatorna odluka. Dajte nam da radimo", napisao je na Twitteru.

"Čekali smo i dočekali odluku vlade o popuštanju mjera, tresla se brda, a rodilo se jedno veliko ništa!

Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole - ne mogu!

UGP će se konzultirati sa svim neovisnim Udrugama koje podržavaju naš rad, neovisnim Inicijativama, kao i sa svima vama, našim članovima, gledamo se danas u liveu u 17 sati, također imamo dosta opcija djelovanja od tužbi do građanskog neposluha, i sve su opcije otvorene", napisao je Bujas na Facebooku.

Neki ugostitelji i vlasnici teretana već su u komentarima na društvenim mrežama počeli najavljivati kako će 1. veljače otvoriti unatoč odluci vlade i Stožera da ostanu zatvoreni.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više