ANKETA Treba li Karamarko odstupiti nakon afere Konzultantica?

Foto: Hina

"JOSIP PETROVIĆ, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao je usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka", objavio je danas Nacional jednu od najvećih afera aktualne hrvatske Vlade.

Još ranije, afera INA-MOL izazivala je sukobe na relaciji Most- HDZ, a prije otprilike mjesec dana Božo Petrov prozvao je Karamarkova prijatelja Josipa Petrovića.

"Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga", rekao je tada Petrov.

Petrović je tada tvrdio da ga s Karamarkom veže samo prijateljstvo iz studentskih dana, a sada se čini da ih veže i puno više od prijateljstva.

Sukob Bulja i Mikulića

Iz Mosta je danas reagirao Miro Bulj koji je pozvao povjerenstvo za sukob interesa da provjere "premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre godspodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-im konuzltantnima ili MOL-om"

Bulju nije ostao dužan HDZ-ov Andrija Mikulić rekavšu da je on predvodnik napada na Karamarka i njegovu obitelj.


"Neka nam objasni kako je 1999. godine i pod kojim uvjetima od MORH-a kupio stan od 80 kvadrata za 21 tisuću eura, a par godina kasnije ga prodao za 90 tisuća eura.

I neka objasni kako je njegova invalidnost rasla tijekom godina. Prvo je dobio rješenje na 20 posto, onda je na njegov zahtjev dobio novo, trajno na 30 posto. U rješenju je navedena šira f62.1 - to je opća nesposobnost za rad. Ako je on nesposoban za rad, onda mene njegove reakcije ne čude", prozvao je Bulja Mikulić za još jedan sukob između Mosta i HDZ-a.

U međuvremenu se oglasio i sam Tomislav Karamarko  koji je rekao da se preko njegove supruge rade politički pritisci na njega.

Premijer i Petrov još uvijek šute

"Najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost", međuostalim je rekao Karamarko.

Božo Petrov i Tihomir Orešković još se nisu oglasili o ovoj, dosad najvećoj aferi aktualne vlasti.
 

Pročitajte više