ANKETA Treba li Turudić postati glavni državni odvjetnik?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

Sve je više reakcija nakon objave gomile poruka koje su razmjenjivali Plenkovićev i HDZ-ov kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić i optuženica Josipa Rimac, sada Pleslić.

Posjetimo, otkrivene su stotine poruka koje je Turudić razmjenjivao s Rimac. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prepiska koju je objavio Jutarnji list, ukratko, pokazuje da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja. Pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona već i on, i to čak više nego ona. Poruke otkrivaju i da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je on. A to je tek početak kad je riječ o porukama između čovjeka kojeg Plenković pod svaku cijenu želi na čelu DORH-a i danas optuženice Josipe Rimac (Pleslić).

>> Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac: "Di si radosti?", "Di si lipa?"

Poruke sasvim jasno otkrivaju i da Turudić nije govorio istinu o svom odnosu s Josipom Rimac i njihovim susretima.

>> Kako je Turudić govorio o Rimac: Ma nismo mi prijatelji, nije to bila ciljana kava

Podsjetimo i da je jučer predsjednik Zoran Milanović na presici iznio nove informacije o odnosu Turudića i bjegunca i osuđenika Zdravka Mamića, koje proizlaze iz izvješća SOA-e. Milanović je rekao da se Turudić, dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem, najprije dok je Mamić bio osumnjičenik, ali i kasnije, kada je bio pod istragom.

"To su bili sastanci pod vrlo čudnim okolnostima. Nije to krstitka, krsna slava, bar micva, teferič, nego to ima obilježja konspirativnosti od koje bi i Kominterna imala što naučiti... Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu (2015.) godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Glasajte u anketi

S obzirom na sve informacije koje su proteklih dana izašle o Turudiću, pitali smo vas treba li postati glavni državni odvjetnik. Ako već niste, glasajte u anketi.

 

Pročitajte više