Ankete: Bush u blagoj prednosti ili izjednačen s Kerryjem

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ili ima blagu prednost ili je potpuno izjednačen sa svojim demokratskim protivnikom Johnom Kerryjem, pokazuju u utorak istraživanja javnoga mišljenja.

Najnovije istraživanje lista The Washington Post među vjerojatnim biračima daje Bushu 50 posto potpore dok Kerry dobija 47.

Istraživanje lista The New York Times i televizije CBS News pokazalo je da Bush dobija 47 posto glasova vjerojatnih birača, a Kerry 46 posto.

Razlika između dva kandidata u oba istraživanja je statistički beznačajna budući da je u okviru margine pogreške te nagoviješta žestoku borbu u posljednja dva tjedna pred izbore 2. studenoga.

Novo istraživanje organizacije Zogby pokazuje kako su drugi dan zaredom Bush i Kerry potpuno izjednačeni s po 45 posto glasova vjerojatnih birača, uz oko 7 posto njih koji kažu da su još neopredijeljeni.

Problem za Busha je trend koji pokazuje da je Kerry u vremenu nakon predsjedničkih debata napredovao smanjujući raniju značajnu prednost koju je predsjednik imao.

Broj birača koji osjeća da je vrijeme za promjenu porastao je prema Zogbyjevom istraživanju s 48 na 51 posto.

Problem za Kerryja je, međutim, što postoji razlika između postotka onih koji žele novog predsjednika i onih koji podupiru upravo njega, što govori da mnoge još uvijek nije uvjerio da je on taj koji bi Busha trebao zamijeniti.

Pročitajte više