ANKETE Kandidat centra bit će predsjednik Francuske, Le Pen nema šanse u drugom krugu

Foto: FaH

KANDIDAT centra za francuskog predsjednika Emmanuel Macron na putu je prema pobjedi u prvom krugu izbora koji se održavaju idućeg mjeseca, kao i u drugom krugu u kojem će se 7. svibnja boriti protiv kandidatkinje desnice Marine Le Pen, pokazala je u srijedu anketa Elabe.

Macron, popularni neovisni kandidat koji je bio ministar gospodarstva pod socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom prije no što je podnio ostavku, prema anketi televizije BFM će u prvom krugu, koji se održava 23. travnja, osvojiti 25,5 posto, dok će Le Pen osvojiti 24 posto glasova.

Raste i popularnost konzervativca Fillona


Rezultat obaju kandidata se od prošlog tjedna pogoršao za 0,5 posto, dodaje Elabe.

Anketa je pokazala i da je popularnost konzervativca Francoisa Fillona narasla na 18 posto, što je prvi rast otkad je njegova kampanja pogođena skandalom oko isplate honorara obitelji za fiktivne poslove.

To mu i dalje neće biti dovoljno za drugi krug za kojeg se prognozira da će u njemu pobijediti Macron sa 63 posto u odnosu na 37 posto Marine Le Pen.

U toj anketi koja je provedena 28. i 29. ožujka pokazalo se i da je narasla podrška kandidatu krajnje ljevice Jean-Luca Melenchona koji je na 15 posto podrške.  Njegov rast ide nauštrb socijalističkom kandidatu Benoitu Hamonu koji je pao na 10 posto.

Pročitajte više