Ankete pokazuju da Amerikanci dvoje oko rata s Irakom

ISTRAŽIVANJA američkog javnoga mišljenja pokazuju da većina Amerikanaca podupire vojnu akciju protiv Iraka, ali ta potpora nije bezuvjetna niti uniformna, piše u The Washington Post.

Najnovije ispitivanje javnoga mišljenja Washington Post-ABC News završeno u nedjelju našlo je da 59 posto Amerikanaca podupire uporabu vojne sile protiv Iraka i bez podrške Ujedinjenih naroda. Međutim, četiri od deset onih koji su za vojnu akciju također kaže da imaju određenih rezervi o sukobu. Kada se oni kombiniraju s protivnicima vojne akcije ispada da više od šest od deset Amerikanaca ima u najmanju ruku dvojbe oko rata s Irakom, dok samo trećina nedvosmisleno kaže da treba ići u rat.

Istraživanje je također pokazalo da se oko pitanja rata pojavio generacijski jaz. Nasuprot uobičajenom stajalištu ovaj puta se stariji Amerikanci više protive ratu dok ga mlađi podupiru. Najnovije istraživanje je pokazalo da se 60 posto ispitanih starih od 18 do 34 godine zalaže za vojnu akciju, a 49 posto onih od 65 godina i starijih.

Pročitajte više