ANNAN: BEOGRAD I PRIŠTINA BI ZAJEDNIČKI TREBALI POMOĆI KOSOVU

Glavni tajnik Ujedinjenih anroda Kofi Annan pozvao je u petak Beograd i Prištinu da rade zajednički kako bi poboljšali život stanovnika Kosova.

U izvješću Vijeću sigurnosti o radu UN-ove privremene uprave na Kosovu (UNMIK) objavljenom u petak Annan je pozdravio dijalog između Prištine i Beograda započet u Beču 14. listopada i pozvao obje strane "da učine najviše što mogu kako bi osigurale da razgovori...rezultiraju u konkretnim akcijama koje će mjerljivo poboljšati svakodnevni život stanovnika" Kosova.

On je također povoljno ocijenio napore privremene vlade Kosova da zadovolji potrebe stanovnika u pokrajini.

Annan je, međutim, upozorio da i dalje ozbiljno zabrinjavaju problemi sigurnosti srpske manjine koja je preostala na Kosovu.

On je kazao i kako treba osigurati odgovarajuću zastupljenost manjina u općinskim vlastima.

Annanovo izvješće kaže da postojanje paralelnih struktura vlasti na Kosovu, koje podržava Beograd, predstavlja prepreku "učvršćenju u potpunosti reprezentativnih i multietničkih institucija...i punoj integraciji kosovskih Srba u te institucije". Zato preporuča ukidanje paralelnih struktura i njihovo zamjenjivanje suradnjom Srba s multietničkim privremenim vlastima.

Predstavnici privremenih kosovskih vlasti i srbijanski dužnosnici započeli su 14. listopada u Beču razgovore o praktičnim pitanjima, ne ulazeći u rasprave o budućnosti Kosova, što je bio prvi takav susret od sukoba na Kosovu 1998-1999.

(Hina) sl sv

Pročitajte više