Annan, EU i Bush čestitali Abasu i Palestincima

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan, Europska unija i američki predsjednik George W. Bush čestitali su u ponedjeljak Mahmudu Abasu na izboru za palestinskog predsjednika.

Annan je čestitao Palestincima na njihovoj "opredijeljenosti za demokraciju", nakon izbora Mahmuda Abasa (Abu Mazena) za predsjednika palestinske samouprave.

"Glavni tajnik pozdravlja palestinske predsjedničke izbore kao važan korak u povijesnoj demokratskoj tranziciji na okupiranim palestinskim područjima", kazao je Annanov službeni predstavnik.

"Opredjeljenje palestinskog naroda za demokraciju i njihove ustanove jesu čvrst temelj na kojemu predsjednik Abas može nastaviti graditi", kazao je Annan.

Mahmud Abas je pobijedio na palestinskim predsjedničkim izborima dobivši 62,32 posto glasova, prema službenim rezultatima koje je u ponedjeljak objavio predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Hana Naser.

Luksemburško predsjedništvo Europske unije sa zadovoljstvom je primilo vijest o izboru Mahmuda Abasa za predsjednika palestinske samouprave, zatraživši od Palestinaca i od Izraelaca da "iskoriste tu prigodu" kako bi pokrenuli mirovni proces na tom području.

"Izborno promatračko izaslanstvo EU-a koje je predvodio europski zastupnik Michel Rocard potvrdilo je da su izbori protekli dobro s obzirom na teške okolnosti", priopćilo je luksemburško predsjedništvo.

EU "odaje priznanje palestinskom narodu i vladi na privrženosti demokraciji koju su pokazali na izborima", dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u ponedjeljak ujutro da su palestinski predsjednički izbori "vrlo važan korak" prema stvaranju stabilne i demokratske palestinske države.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako bi novoizabranog palestinskog predsjednika rado vidio u posjetu Washingtonu. Bush je čestitao Abasu koji je premoćno dobio nedjeljne izbore i rekao kako je ohrabren palestinskim izborima.

"Nadam se da ću ga moći pozdraviti u Washingtonu, ako se odluči doći ovamo", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući.

Bushov je odbijao kontakte s Abasovim prethodnikom, bivšim palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom kojega je smatrao preprekom mirovnom procesu na Bliskom istoku optužujući ga kako čini malo da spriječi napade palestinskih militanata na Izrael.

Bush je rekao da Palestinci i Izrael moraju poduzeti konkretne mjere kako bi poboljšali uvjete za stvaranje Palestinske države predviđeno mirovnim planom za Bliski istok.

Bush je rekao kako misli da je Izrael pridonio uspjehu nedjeljnih palestinskih izbora, ali i da mora poduzeti daljne korake kako bi odigrao važnu ulogu u razvijanju palestinske države.

On je naveo kako je "veoma važno" da Izrael izvrši svoje obveze i povuče se s palestinskih teritorija "za koje je obećao povlačenje".

"Bitno je da Izrael održi viziju dviju država koje žive jedna pored druge u miru i da, dok Palestinci počinju razvijati institucije države, izraelska vlada podrži razvoj tih institucija i prizna da je bitno da tamo bude održivo gospodarstvo, održiv sustav zdravstvene skrbi, da se ljudima dopusti da počnu gradnju društva koje zadovoljava njihove nade i potrebe", rekao je Bush.

Pročitajte više