Annan kaže da je moguća odgoda ciparskog referenduma

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan ostavio je u petak otvorena vrata za moguću odgodu referenduma o planu za ponovno ujedinjenje Cipra prije njegova ulaska u Europsku uniju 1. svibnja.

"Jedna od strana je sugerirala da treba odgoditi referendum kako bi dobila više vremena za kampanju, ali to nisu prihvatile druge strane", rekao je Annan novinarima u UN-ovom stožeru u New Yorku.

"Ako bi ciparski Grci i Turci, uz potporu vlada Turske i Grčke zatražili odgodu, o tome bismo morali razmisliti", kazao je on ali i dodao da takvog zahtjeva nije bilo.

Predviđeno je da ciparski Grci i Turci 24. travnja na istodobnim referendumima glasuju o Annanovom planu kojim bi se stvorila Ujedinjena Ciparska Republika, koja bi se sastojala od grčke i turske sastavnice povezanih saveznom vladom.

Čelnici ciparskih Grka i Turaka Tassos Papadopoulos i Rauf Denktash protive se planu i u nekim slučajevima pozivaju birače da glasuju protiv.

Vijeće sigurnosti UN-a je u petak izrazilo spremnost pomoći Cipru da provede plan o ujedinjenju otoka ukoliko ga Ciprani prihvate na referendumu.

(Hina) xsl ymd

Pročitajte više