Annan optimističan oko razgovora o Cipru

GLAVNI tajnik UNa Kofi Annan izrazio je u srijedu navečer nadu da će razgovori između čelnika ciparskih Turaka i Grka dovesti do pregovora o planu za ujedinjenje Cipra prije nego taj otok pristupi EUu 1. svibnja, a čelnik cipraksih Turaka Rauf Denktash predložio je "stroži" vremenski raspored za postizanje konačnog rješenja.

Denktash i predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos suglasili su se oko održavanja trećeg kruga razgovora s Annanom u četvrtak.

"Razgovaramo, a dok god razgovaramo, napredujemo", rekao je Annan nakon drugog dana razgovora.

Na pitanje novinara očekuje li pozitivan zaključak tih razgovora, glavni tajnik UN-a je odgovorio: "Ne bih ih pozvao da se vrate da ne očekujem".

Denktash i Papadopoulos su odbili komentirati najavljeni nastavak razgovora u četvrtak, a jedan je neimenovani američki dužnosnik u Washingtonu rekao kako je u međuvremenu američki državni tajnik Colin Powell razgovarao s Annanom, turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom i grčkim šefom diplomacije georgeom papandreouom kako bi ih ohrabrio da poguraju razgovore.

Turski mediji u četvrtak javljaju da je Denktash predložio novi stroži vremenski okvir za pregovore koji bi trebali omogućiti ulazak ujedinjenom Cipru u Uniju 1. svibnja.

Denktash je navodno svoj prijedlog iznio Annanu, a predstavnici ciparskih Grka moraju sada reći prihvaćaju li taj plan. Taj vremenski okvir obuhvaća dosada iznesene Annanove prijedloge i traži da se referendum o ujedinjenju otoka održi 21. travnja.

"Mislim da ciparski Grci neće odbaciti taj prijedlog", rekao je Denktash, kazavši da je Annan pozdravio njegov prijedlog.

Cipar je od 1974. godine podijeljen na turski sektor (sjever) i grčki (jug, međunarodno priznat), a Annanov plan predviđa konsitutiranje otoka kao savezne države po ugledu na švicarski model.

(Hina) xbis ybr

Pročitajte više