Annan pozdravio izraelsko prihvaćanje mirovnog plana

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozdravio je u utorak izraelsko prihvaćanje mirovnog plana za Bliski istok i naglasio predanost UN-a pomoći Izraelu i Palestincima u provedbi plana.

Izraelska vlada prihvatila je u nedjelju pod pritiskom Washingtona mirovni plan, koji predviđa uspostavu palestinske države do 2005. godine.

"On očekuje da strane brzo krenu u provedbu mirovnog plana poduzimajući paralelne i recipročne korake na sigurnosnom, humanitarnom, gospodarskom i političkom polju", kaže se u priopćenju koje je u New Yorku izdao Annanov glasnogovornik.

"Glavni tajnik ponavlja svoje čvrsto uvjerenje da jedino takvi koraci mogu okončati terorizam i nasilje, osigurati sigurnost i mir i ispuniti viziju dvije države koje žive jedna kraj druge: siguran i napredan Izrael i održiva, demokratska i suverena Palestina", kaže se u priopćenju.

Prva faza mirovnog plana između Izraelaca i Palestinaca, iza kojega stoji četvorka koju čine Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, predviđa obračun Palestinaca s militantima i preseljenje nekih židovskih naselja.

Posebni kordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Terje Roed-Larsen rekao je u utorak u Bejrutu nakon sastanka s libanonskim predsjednikom Emilom Lahoudom da je mirovni plan četvorke za Bliski istok radikalniji i dalekosežniji od svih prethodnih.

Dodao je kako to daje nadu da će se mirovni proces ponovno aktivirati i da je "sada realnije sada da ćemo postići ciljeve trajnog i cjelovitog mira na Bliskom istoku".

Pročitajte više