ANNAN SE NADA DA JE NEUSPJEH KONFERENCIJE WTO-A PRIVREMEN

Glavni tajnik UNa Kofi Annan rekao je u ponedjeljak kako se nada da neuspjeh konferencije Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Cancunu neće trajno uništiti izglede za postizanje globalnog sporazuma o trgovini.

"Očekivao sam puno više" od konferencije, rekao je Annan u New Yorku. "Nadao sam se da ćemo moći postići sporazum koji bi bio povoljan za zemlje u razvoju... Skoro ništa nije postignuto ali se nadam da to nije kraj puta", dodao je on.

Francuska žali što nije postignut sporazum u Cancunu i ocjenjuje kako je riječ o "neuspjehu za sve", izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin.

"To je neuspjeh za sve, možda najprije za najsiromašnije zemlje", izjavio je francuski ministar na radiju France Infos.

Utjecajni američki senator Charles Grasslley je zaprijetio odmazdom zemljama koje drži odgovornim za neuspjeh ministarske konferencije WTO-a u Cancunu.

"Budimo jasni. Upotrijebit ću svoj položaj predsjednika financijskog odbora Senata, koji je zadužen za međunarodne trgovačke predmete u sklopu Senata Sjedinjenih Država, za pomono proučavanje stajališta članica WTO-a tijekom te ministarske konferencije", rekao je senator, podsjećajući kako SAD redovito procjenjuju svoje moguće partnere za sporazume o slobodnoj trgovini.

Ministarska konferencija WTO-a, neuspješno je završila u nedjelju u Cancunu u Meksiku nakon pet dana pregovaranja.

Pročitajte više